Rozwiąż równanie
Filip: 4*2(x−3)=4(x−3)
27 wrz 21:41
Piotr:
4=22
27 wrz 21:43
Filip: Mam obliczyć 'x'.
27 wrz 21:45
orety: 8(x−3)=4(x−3)
23(x−3)=22(x−3)
3(x−3)=2(x−3)
3x−9=2x−6
3x−2x=−6+9
x=3
27 wrz 21:45
Filip: nie może być x=3 ponieważ wtedy:
4*2
(3−3)=4
(3−3)
4*2
0=4
0
4*1=1
4=1



27 wrz 21:48
ICSP: 22 * 2x−3 = 4x−3
2x−3 + 2 = 22x − 6
x−1 = 2x − 6
x = 5
27 wrz 21:54
Skipper:
22+x−3=22x−6
...itd
27 wrz 21:56
Piotr:
orety orety! najpierw jest potegowanie
27 wrz 21:56
szarak: ♥
27 wrz 21:57
Filip: Zgadza się, dzięki ICSP,
Zupełnie zapomniałem o podstawowych działaniach na potęgach!
27 wrz 21:58
Piotr:
moja pomoc nie starczyla
27 wrz 21:59
ICSP:
27 wrz 22:01
Filip: Chociaż szczerze mówiąc nie wiem skąd się wzięło 22x−6, rozumiem że rozbijamy 4 na 22 ale
wtedy to (x−3) nie powinno wskoczyć jako potęga potęgi?
27 wrz 22:01
Piotr:
nie, normalnie wymnazasz. tak jak (32)4= 32*4=38
27 wrz 22:04