pytanie z logarytmów
gr: Witam,
W jednym z zadań należało użyć takiej zależności:
log
abcp = 1/(log
pabc
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć z czego to wynika

?
27 wrz 18:59
dragon: to wynika z wzoru na zamianę podstaw logarytmów
27 wrz 19:02
gr: a mógłbyś mi to rozpisać?
27 wrz 19:03
dragon: podaję wzór: logab=logcblogca
27 wrz 19:05
ICSP: dragon jak używasz dużej literki U to ładniej się ułamki zapisują
27 wrz 19:10
PW: Z definicji logarytmu
log
abcp = x ⇔ (abc)
x = p
log
p(abc) = y ⇔ p
y = abc
Po podstawieniu np. drugiej równości do pierwszej otrzymamy
(p
y)
x = p
p
xy = p.
Funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, a więc wykładniki są równe:
xy = 1,
| | 1 | |
a to oznacza, że x = |
| , co kończy dowód (oczywiście zakładamy, że spełnione są potrzebne |
| | y | |
założenia, aby istniały napisane logarytmy).
27 wrz 20:48