wyrażenia wymierne
xyz: Określ dziedzinę funkcji:
27 wrz 18:10
kolaw:
a) mianownik ≠0
x−3≠0
x≠3
D:<0;∞)\{3}
27 wrz 18:13
ICSP: kolaw popraw to
27 wrz 18:13
kolaw: czy to jest wszystko w pierwiastku ? czy licznik jest tylko pod pierwiastkiem?
27 wrz 18:16
ICSP: wszystko
27 wrz 18:17
kolaw: to tylko <0;∞)
27 wrz 18:18
ICSP: Wstaw sobie 0 i sprawdź jakie głupoty wypisujesz
27 wrz 18:19
kolaw: cale wyrazenie pod pierwiastkiem ma byc wieksze badz rowne zeru
27 wrz 18:25
ICSP: za mało
27 wrz 18:26
kolaw: chyba zapomnialem o mianowniku w takim razie (0;∞)
27 wrz 18:29
adaś:
dołączam się jak to będzie w końcu ?
27 wrz 18:40
asdf:
adaś, zrób
27 wrz 18:51
xyz: no ok.. ale co dalej?
27 wrz 18:52
asdf: adaś Ci pomoże, on już to przerabiał, a na pewno pamięta
27 wrz 18:54
xyz: skoro, tak mówisz
27 wrz 18:55
ICSP: asdf twój proponowany sposób rozwiązania drugiego przykładu jest fatalny
27 wrz 18:55
asdf: Jak nie odpisze za 10−15 minut to Ci napiszę, teraz nie mam czasu, sorry
27 wrz 18:56
asdf: @icsp
a czemu? ok, spadam bede za 15 minut
27 wrz 18:57
xyz: on chociaż miał pomysł, nie to co ja..
27 wrz 18:57
27 wrz 18:59
ICSP: Oczywiście są przykłady gdy dziedzina będzie taka sama ale zazwyczaj jest inna.
27 wrz 19:00
adaś: nie chce popełnić gafy
a) D=<3;∞)
27 wrz 19:03
ICSP: i popełniłeś
27 wrz 19:03
adaś: no nie wierzę, ma być większe bądź równe zeru CAŁE WYRAŻENIE , czyli mianownik także, więce nie
wiem co jest nie tak
27 wrz 19:05
adaś: jeszcze pomyslę
27 wrz 19:05
Trivial: adaś zerowy mianownik?
27 wrz 19:05
ICSP: a jak sie ustala dziedzinę w podstawowych przypadkach ?
Dwa pytania :
1. Czy mamy ułamek ?
2. Czy mam pierwiastek ?
Na podstawie odpowiedzi na te pytania tworzy się założenia do dziedziny. Których rozwiązanie da
nam dziedzinę.
27 wrz 19:07
ICSP: Trivial daj koledze pomyśleć

Nie można im dawać wszystkiego na tacy
27 wrz 19:07
adaś: no to może tak a) D=(3;∞)
27 wrz 19:08
Trivial: Ja tylko podpowiedziałem.
27 wrz 19:08
ICSP: teraz a) jest

Został już tylko b)
27 wrz 19:09
ICSP: W tym wypadku ja bym tego podpowiedzią nie nazwał
27 wrz 19:10
Trivial: Jaki problem taka podpowiedź.
27 wrz 19:11
adaś:
po prostu sądziłem że skoro całe wyrażenie ma być ≥0 to mianownik także , ale w sumie mianownik
nie może być zerem więc wykluczyłem ostatecznie 3
27 wrz 19:11
ICSP: ech : /
W sumie racja
27 wrz 19:12
27 wrz 19:12
ICSP: b) źle − mówiłem że pomysł
asdf jest fatalny
27 wrz 19:13
adaś: | | 1 | | 1 | |
− |
| *4 daje −1, −1+1 =0 a nie może więc wykluczam − |
| |
| | 4 | | 4 | |
27 wrz 19:15
ICSP: a ja sobie wstawię liczbę −3. Mogę ją wstawić ?
27 wrz 19:17
Trivial: Wstawić zawsze możesz.
27 wrz 19:18
ICSP: Czepiasz się
27 wrz 19:18
Trivial: Nie czepiam się − tylko dogryzam.
27 wrz 19:19
ICSP: Niech będzie ze dogryzasz
Trivial robiłeś zadania z olimpiady matematycznej ?
27 wrz 19:20
adaś:
nie rozumiem już nic ,jakie −3 ? Po co ujemne , przecież mają być ≥0 , tak samo sobie mam
wstawić
do podpunktu a) −3 i co będę miał −6 w mianowniku a nie może być ujemna tylko większa bądź
równa zeru , nic nie rozumiem
27 wrz 19:21
Trivial: Nie robiłem.
27 wrz 19:22
ICSP: ale wstaw b) x = −3 . Zauważysz ze wartość pod pierwiastkiem będzie dodatnia więc źle
określiłeś dziedzinę.
27 wrz 19:25
ICSP: Trivial ale próbowałeś czy w ogóle nie zajrzałeś do nich?
27 wrz 19:25
adaś: jaka będzie dziedzina w b)? bo chyba sobie żartujecie teraz
27 wrz 19:26
xyz: Mnie nie było w szkole już długo, próbowałam ruszyć jakieś zadania sama. Nie potrafiłam, więc
wrzuciłam tutaj. Miałam nadzieję, że załapię jak się to robi. Niestety nic z tego.
27 wrz 19:26
adaś: a jaka ma być ujemna ? no przecież ma być ≥0
27 wrz 19:27
ICSP: xyz podałem Ci bardzo ładny schemacik szukania dziedziny który sprowadza się do odpowiedzi
na dwa pytania

Weź teraz pierwszy przykład i odpowiedz sobie na te dwa pytania

Odpowiedzi napisz tutaj i powiem Ci co dalej zrobić
27 wrz 19:29
27 wrz 19:30
Piotr:
dodam, ze musi zachodzic i jedno i drugie
27 wrz 19:31
asdf: b) x ∊ <0; ∞)
27 wrz 19:31
adaś: no w końcu ASDF , mam nadzieję że to jest poprawny zapis
27 wrz 19:32
ICSP: kolejny pisze głupoty : /
Już piszę przykład b
27 wrz 19:32
Trivial: ICSP, zajrzałem, ale nie próbowałem. Jakoś nie mam ochoty.
27 wrz 19:34
ICSP: Mamy ustalić dziedzinę funkcji :
Odpowiadając na dwa pytania mamy :
1. Czy są ułamki ?
| | 1 | |
Zatem założenie do dziedziny to : 4x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ − |
| |
| | 4 | |
2. Czy jest pierwiastek :
| | x+2 | | 1 | |
Zatem założenie do dziedziny to : |
| ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞;−2> suma < |
| ; + ∞) |
| | 4x+1 | | 4 | |
Dziedzina jest iloczynem rozwiązań z poszczególnych przypadków czyli :
| | 1 | |
D : x ∊ (−∞ ; 2> suma ( |
| ; + ∞) |
| | 4 | |
27 wrz 19:35
asdf: a nom

Rzeczywiście sorki
27 wrz 19:35
adaś: | | 1 | |
a minusa nie zapomniałeś przy |
| ? |
| | 4 | |
27 wrz 19:37
ICSP: k***a
27 wrz 19:37
Piotr:
chyba nie ja napisalem glupoty ?
27 wrz 19:37
asdf:
(x + 2)(4x + 1) ≥ 0
a > 0
| | 1 | |
x ∊ ( −∞; −2) oraz (− |
| ; ∞) |
| | 4 | |
27 wrz 19:37
ICSP: dzień pomyłek dziś

Teraz
asdf źle nawiasy domknął i zapomniał o mianowniku
27 wrz 19:38
asdf: | | 1 | |
x ∊ (− ∞; −2> oraz (− |
| ; ∞) |
| | 4 | |
teraz jest dobrze?...
27 wrz 19:40
adaś:
| | 1 | |
dlaczego nie jest domknięty jeszcze przy − |
| ? |
| | 4 | |
27 wrz 19:42
ICSP: | | 1 | |
ponieważ dla x = − |
| zeruje się mianownik. Pierwszy przypadek wyklucza tą liczbę z |
| | 4 | |
dziedziny/
27 wrz 19:44
Piotr:
bo NIE WOLNO DZIELIC PRZEZ ZERO !
27 wrz 19:44
asdf: jaki ja głupi

podróż męczy, głupota potęguje
27 wrz 19:45
adaś: Poprawny zapis tutaj to 19:40 ,tak ?
27 wrz 19:48
Piotr:
tak
27 wrz 19:49
adaś: xyz. zajrzyj sobie na stronę którą Ci podałem , tam będziesz wiedział dlaczego ≥0, ponieważ
liczba z pierwiastka parzystego liczby ujemnej nie istnieje , zatem może być większe bądź równe
zeru.
W dziedzinie mianownik nie może być równy zeru , bo dzielenie przez 0 jest niedozwolone.
teraz sobie przeanalizuj te odpowiedzi , wstaw sobie jakieś inne liczby np. w podpunkcie b)
wstaw sobie −1 i zobacz co się stanie
27 wrz 19:54
adaś: jak wstawisz −1 za x w podpunkcie b) ,to zobacz czy te informacje które Ci podałem się
zgadzają
27 wrz 19:56
xyz: Już do tego doszłam, dzięki.
27 wrz 19:56