matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
michal1103:
4
√
14+6
√
5
*
√
3−
√
5
27 wrz 16:47
asdf:
14 + 6
√
5
= (3 +
√
5
)
2
27 wrz 16:50
michal1103:
OK, i co dalej z tym zrobić
27 wrz 16:51
asdf:
4
√
(3 +
√
5
)
2
=
√
3 +
√
5
teraz skorzystaj z wzoru (a + b)(a − b) = a
2
− b
2
27 wrz 16:54