proszę
marta : marta : liczba danych wyrazów ciągu an=1−1/4n jest równa
A.2
B 3ma byc to
C 4
D5
a teraz jak to rozgryżć
27 wrz 10:14
27 wrz 10:19
marta :
27 wrz 10:21
Ajtek:
Napisz całą treść zadania.
27 wrz 10:24
marta : Ajtek:
to jest już cała treść zadania
27 wrz 10:28
Ajtek:
Co to ma być

Suma tego ciągu, ilość wyrazów większych od zera...
27 wrz 10:30
marta : Ajtekto jest tak napisane jak wyżej ale już wiem o co chodzi znalazłam gdzie indziej zaraz Ci
pokażę
27 wrz 10:33
marta : W miejsce n podstawiuam tylko liczby naturalne ( całkowite dodatnie)
a1 − pierwszy wyraz ciagu
a1 = 1 − 1/4*1
a1 = 1 − 1/4
a1 = 3/4
a2 = 1 − 1/4*2
a2 = 1 − 2/4
a2 = 1− 1/2
a2 = 1/2
a3 = 1 − 1/4*3
a3 = 1 − 3/4
a3 = 1/4
a4 = 1 − 1/4*4
a4 = 1 −1
a4 = 0
a5 = 1 − 1/4*5
a5 = 1 − 5/4
a5 = −1/4
a6 = 1 − 1/4*6
a6 = 1 − 6/4
a6 = −2/4
a6 = −1/2
A więc dodatnimi wyrazami ciagu są : a1, a2, a3 ( sa to 3 wyrazy) .Jeden wyraz równa się
zero. Reszta wyrazów ciągu jest ujemna.
Zadanie można rozwiązać prościej (szczególnie gdy jest więcej wyrazów dodatnich)
an = 1 − 1/4n
an > 0
1− 1/4n > 0 /*4
4 − n > 0
− n > −4 /:(−1)
n < (−4):(−1)
n < 4
Jeżeli n <4, tzn. że są 3 takie wyrazy dodatnie
Gdyby było n było mniejsze lub równe 4, to takich wyrazów dodatnich byłoby 4)
27 wrz 10:34
27 wrz 10:35
Ajtek:
Czyli pełna treść zadania powinna brzmieć:
liczba dodatnich wyrazów ciągu an=1−1/4n jest równa
27 wrz 10:37
krystek: Ale podaj treść dokładnie
27 wrz 10:37
krystek: A może dodatnich wyrazów?
27 wrz 10:38
marta : chłopaki dajcie mi meila to wam wyślę treść zadania i etedy uwieżycie mi ż dobrze napisałam
27 wrz 10:45
marta : sory za błędy
27 wrz 10:45
Ajtek:
Z twojego rozwiązania wynika jednoznacznie, że miały to być dodatnie wyrazy ciągu.
27 wrz 10:48
marta :
27 wrz 10:50
marta : chłopaki wybaczcie


:((
27 wrz 10:52