Planimetria
Totalna chinszczyzna
Dane są dwa jednopkladne okregi o(A,3) i o(B,6). Wyznacz :
a)skalę jednokładnośći okręgów
b)środek jednokładnośći okręgów jeśli a= (−3,0) i B=(0,12)
w podpunkcie a) to chodzi o to że k=6/2 czyli k = 2 i −2 ,czy jak to dobrze zapisać ?
a w b) to
S=środek
czyli punkt S dla k = 2 wyniesie 2*−3 i 2* 12 czyli punkt S to (−6,24) , a dla :
k=−2 (6,−12)
czy moze bydz blad w odp bo pisz eze dla k=2 to wychodzi S=(−6,−12) a dla k=−2 S=(−2,4)
wogule jak to fachowo obliczyc mam tu jakies wzory ale nic nie wychodzi.
moze ktos naprowadzic na prawidlowy trop bardzo bym byl wdzieczny to zadania z rozszerzenia a
ja na podstawie jestem i totalnie nic nie rozumiem chociaż tyle próbuje.
bardzo prosze jesli ktos
wie
?
| r2 | 6 | |||
a) |k|= | = | = 2 ⇒ k= 2 v k= −2 | ||
| r1 | 3 |