proszę o pomoc
marta : proszę o pomoc
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 , a ósmy 16 . Pierwszy wyraz tego ciągu jest
równy
A.2
B.−4
C.−8
D.−5 wiem że to jest prawidłowa odpowiedz ale chciałabym żeby mi ktoś krok po kroku to rozpisał
jeszcze ciągów nie miałam a chce zrozumieć
27 wrz 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a4 = 4
a4 = a1 + (4−1)*r = a1 + 3r
a8 = 16
a8 = a1 + (8−1)*r = a1 + 7r
i masz układ:
4 = a1 + 3r
16 = a1 + 7r
wyznacz a1
27 wrz 09:28
krystek: Masz wzór na n−ty wyraz ciągu arytm
an=a1+(n−1)*r i teraz
a4=4
a8=16
________
a1+(4−1)*r=4
a1+(8−1)*r=16
_________________ i rozwiąż ten układ dasz radę ( jest jeszcze inny sposób, ale nie wiem jakim
na lekcjach robiliście)
27 wrz 09:29
krystek: @
Artur pozdrawiam
27 wrz 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna: hej ho krystek
27 wrz 09:31
marta : jeszcze nie miałam ciągów i dlatego prosiłam krok po kroku dzięki chłopaki postaram sie to
zrobić



ale zajrzyjcie jaszcze do teg za jakiś czas
27 wrz 09:34
krystek: ok
27 wrz 09:36
marta : chłopaki wcale mi nie wyszło tak jak powinno wyszło −2 pomocy
27 wrz 09:49
27 wrz 09:53
krystek:
27 wrz 09:55
marta : Krystek pomóż mi w następnym zaraz napiszę poproszę
27 wrz 10:02
marta : liczba danych wyrazów ciągu an=1−1/4n jest równa
A.2
B3ma byc to
C 4
D5
a teraz jak to rozgryżć
27 wrz 10:06
marta : mam za n podstawiać A,B ,C ,,D i obliczyć?
27 wrz 10:11
marta : to nie tak


:((
27 wrz 10:20
krystek: Ale to zad nie jest pełne.
27 wrz 10:28
Ajtek:
Tutaj to samo stwierdziłęm
156772
Witaj
krystek, cześć
Artur...
27 wrz 10:32
krystek: @
Ajtek Witaj
27 wrz 10:39
krystek: Oj marta zamieniłaś wyraz "dodatnie "na "dane"
27 wrz 10:41
marta : no tak oddaję honor ale wstyd
27 wrz 10:49