rozwiąż równanie
Andrzej: √x+2−
√4x+1=−1
z założeń x≥−0,25, następnie przeniosłem −1 na drugą stronę i
√x+2 również. (dobrze zrobiłem
czy nie tak to się robi?) następnie podniosłem do kwadratu i po przeliczeniu wyszło mi:
−3x+2
√x+2+2=0
co dalej powinienem zrobić bo nie mam pomysłu
27 wrz 19:05
ICSP: aby podnosić do kwadratu obie strony muszą być dodatnie

Pierwiastek ma zawsze dodatnią wartość (wynika to z jego definicji)
Musisz tak poprzerzucać abyś miał pewność ze obie strony na pewno będą dodatnie.
27 wrz 19:09
ICSP: lub obie strony muszą być ujemne
27 wrz 19:11
Andrzej: dlatego na początku przerzuciłem 1 i pierwiastek żeby było dodatnie otrzymałem:
√x+2+1=√4x+1 to do kwadratu i wychodzi:
x+2+√x+2+1=4x+1 =>
−3x+2√x+2+2=0
będą tu dwa przypadki? bo nie da się tego ułożyć żeby mieć pewność że obydwie są dodatnie
27 wrz 19:19
ICSP: x + 2 +
2√x+2 + 1 = 4x + 1
2
√x+2 = 3x − 2
Oczywiście rozwiązanie będzie istniało tylko gdy
| 3 | | 2 | |
| x − 1 ≥ 0 ⇒ 3x ≥ 2 ⇒ x ≥ |
| |
| 2 | | 3 | |
teraz obie strony są dodatnie wiec możesz podnieść do kwadratu,.
27 wrz 19:23
Piotr:
ICSP a ile jest
√0 ?

a ile jest
3√−8 ?
27 wrz 19:26
ICSP: Znowu źle się wyraziłem
27 wrz 19:27
ICSP: Pierwiastek parzystego stopnia ma zawsze nieujemną wartość

Teraz dobrze ?
27 wrz 19:27
Andrzej: czyli cała rzecz polega na tym, żeby dodać jeszcze jedno założenie...
Dziękuję
27 wrz 19:28
Piotr:
dobrze
27 wrz 19:29