)
24% −− 100%
30% −− x
x =125%
125% − 100% = 25% więc zaznaczyłam D ale tam są przecież punkty procentowe więc zapis i
rozwiazanie raczej nie są trafne
i kolejne podobne:
2Rada polityki pieniężnej podniosła stopę procentową z *% na 9,5%.
a) i ile procent wzrosła stopa procentowa?
b)o ile punktów procentowych wzrosła stopa procentowa?
moje rozwiązanie ( też coś w nim nie tak )
a) 9,5%−8%=1,5%
b)8% −− 100%
9,5% −− x
x=118,75%
118,75% − 100%=18,75%
wzrozła o 1,5%, czyli o 18,75 pkt.procentowych ( z odpowiedzi wynika że powinno byc odwrotnie
1,5 pkt proc, itd− Czyli jak zmienić zapis rozwiązania żeby było ok
)
3 Na diagramie przedstawiono wyniki ankiety przeprowadzonej wsrod pewnej liczby uczniów,
ktorzy odpowiadali na pytanie : jakie ksiazki czytasz najchetniej?
O ile procent wiecej uczniow czyta chetniej ksiazki historyczne niz biograficzne ?
odczytując z diagramu mam:
historyczne− 12%
biograficzne− 8%
i zapisałam 12% − 8%= 4 % ( co też jest błędne
)
o kurcze a reszta?
| 9,5−8 | ||
a) | *100%=18,75%
| |
| 8 |
| 12−8 | ||
3. | *100%=50% | |
| 8 |
dziwne ale nie miałam punktu procentowego na lekcjach