Pochodne czastkowe
pigletek: Nie umiem poradzic sobie z ta funkcja

f(x,y)=
√xy +
1x+y
27 wrz 21:20
Krzysiek: jak liczysz pochodną po 'x' to 'y' traktujesz jako stałą
czyli
| | 1 | | 1 | |
f'x = |
| *y − |
| |
| | 2√xy | | (x+y)2 | |
27 wrz 22:03
pigletek: jak zrobic wieksze cyfry w ulamkach? bo u mnie male sa
27 wrz 22:15
pigletek: 1 rzedu mam policzone, ale schody pojawiaja sie w drugim rzedzie, wyniki inne niz w olframie
wychodza
27 wrz 22:16
Krzysiek: być może na wolframie są poprzekształcane...
do ułamków stosuj 'U' zamiast 'u'
27 wrz 22:19
pigletek:
4xy w mianowniku
tak mi wychodzi, a jest chyba zle
27 wrz 22:22
Krzysiek: przecież f'
x masz różnicę ułamków i oba są zależne od 'x'
więc i tym razem musisz mieć dwa ułamki...
| d | | y | | y | | d | | y | |
| ( |
| )= |
| |
| (xy)−1/2 = |
| *(−1/2)*(xy)−3/2 *y |
| dx | | 2√xy | | 2 | | dx | | 2 | |
27 wrz 22:40