opinia
Tien: Znaleźć cztery najmniejsze kolejne liczby naturalne, których suma jest podzielna przez 15
z jedną uwagą: nie zależy mi na rozwiązaniu, gdyż zadanie rozwiązałem a na zapisie tego
zadania. Ja zapisałem to w ten sposób:
n+n+1+n+2+n+3=4n+6
Skoro szukamy najmniejszej liczby to metodą prób i błędów strzeliłem w 15, lecz
4n+6=15 ⇒ 4n=9 ⇔n=9/4 więc od razu widzimy, że liczbą naturalną to ta liczba nie jest.
dalej:
4n+6=30 ⇒ 4n=24⇒n=6 zatem kolejnymi liczbami naturalnymi, których suma jest podzielna przez 15
jest n+n+1+n+2+n+3 = 6 + 7 + 8 + 9= 30
Czy taki zapis byłby do przyjęcia, gdyż muszę zaznaczyć, że przygotowuję się do konkursów
matematycznych

?
z góry dziękuję
27 wrz 19:41
PW: Cytat:4n+6=15 ⇒ 4n=9 ⇔n=9/4
To nie jest dobry zapis podzielności przez 15. Liczba jest podzielna przez 15 nie tylko wtedy,
gdy jest równa 15, może być 30 milionów.
Mówiąc elegancko liczba 4n+6 jest podzielna przez 15 wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje liczba
naturalna k>0, taka że 4n+6 = k.15.
27 wrz 20:19