Wzory Viete'a
Michał: Przekształć wyrażenia tak, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartość tych
wyrażeń, że x
1, x
2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego f(x)=
√3x
2−(2
√3+1)x+
√2:
b)x
13+x
23
27 wrz 21:19
Godzio:
| x1 | | x2 | | x12 + x22 | | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| x2 | | x1 | | x1x2 | | x1x2 | |
27 wrz 21:29
Godzio:
x13 + x23 = (x1 + x2)(x12 − x1x2 + x22) = (x1 + x2) * [ (x1 + x22) − 3x1x2 ]
27 wrz 21:30
Mila: a)
| x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
| = |
| |
| x1*x2 | | x1*x2 | |
b)
x
13+x
23= (x
1+x
2)(x
12−x
1*x
2+x
22) dasz radę dalej w (b)?
27 wrz 21:33
Ajtek:
Cześć
Godzio.
Popraw chochlika

.
27 wrz 21:33
Ajtek:
Hej
Mila
27 wrz 21:34
wzory jopka?: wzorami jopka nie posluguje się
27 wrz 21:34
wzory jopka?: Utknąłem na log3 7
27 wrz 21:35
Mila: Witajcie Panowie.

27 wrz 21:35
szarak: Ludziska pomocy.
Babcia miała 4kg jabłek gruszkowych z Polski. Prezydent miał kłopoty z trybunałem, a sąd skazał
pedofila na 2 lata w zawiasach. Oblicz ile powstanie neutrin w kondensacie Bosego−Einsteina
jeżeli Ola zarobiła na sponsoringu 300zł. Przyjmnij, że Tusk kłamie.
27 wrz 21:44
Michał: Podstawiam i jakieś głupoty wychodzą
27 wrz 21:44
szarak: Mi też
27 wrz 21:49
Mila:
Czy dobrze przepisałeś trójmian, chodzi mi o
√2
Istotnie niezbyt ładne wyniki, liczyłam (a)
27 wrz 21:53
Michał: | | 12√2+13√6−12 | |
Na końcu na pewno jest √2, a w odpowiedziach jest wynik |
| |
| | 6 | |
27 wrz 21:58
Mila: Tak mi wyszło.Policzysz sam, czy podpowiedzieć?
27 wrz 22:02
Mila: Policzysz sam, czy podpowiedzieć?
27 wrz 22:03
Michał: Z (a) przydałaby sie podpowiedź, bo (b) mi już wyszło
27 wrz 22:04
Godzio:
Witajcie

Oj tam
Ajtek kwadrat tu czy tam, wiadomo o co biega
27 wrz 22:05
Ajtek:
My wiemy, ale oczekujący pomocy niekoniecznie

.
27 wrz 22:08
Michał: Może głupie pytanie ale czy z 3√18 da się zrobić 9√2
27 wrz 22:10
Ajtek:
Pewnie że się da
27 wrz 22:10
Michał: A jak

27 wrz 22:13
Mila: | | | |
a) |
| =mnoże licznik i mianownik przez 9 |
| | | |
| | 36+12√3+3−6√6 | |
= |
| =redukcja i uproszczenie przez 3 |
| | 3√6 | |
| | 13+4√3−2√6 | |
= |
| =mnoże licznik i mianownik przez √6 |
| | √6 | |
| | 13√6+4√18−2*6 | | 13√6+12√2−12 | |
= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
27 wrz 22:13
Mila: √18=√9*2=3√2
27 wrz 22:15
Ajtek:
3√18=3√9*2=3√9*√2=...
27 wrz 22:16
Michał: A dlaczego licznik i mianownik mnożysz przez 9 a nie przez 3
27 wrz 22:16
Mila: Jeśli w nawiasie podniosę do kwadratu to w mianowniku pojawi się 9 jako 32.
27 wrz 22:18
Michał: Ale tam jest
√3 a nie 3 w mianowniku, czyli od razu się mnoży przez 3 i potem usuwa
niewymienność czyli
√6, ale wynik i tak wychodzi jednakowy
27 wrz 22:25
Michał: Dzięki wszystkim jakoś uporałem się z tym zadaniem(niech przepadną te wzory Viete'a


)
27 wrz 22:26
trololololol: Kaczmar będzie Tobą bardzo rozczarowany
27 wrz 22:32