funkcja
adaś:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką,
że liczba x+a jest podzielna przez 4.
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n suma f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) ma stałą wartość.
Nie wiem jak za to się zabrać, może zacznijmy od tego co to jest wartość stała
27 wrz 20:52
krystek: dla każdego x f(x)=b
27 wrz 20:58
adaś: dzięki , a można jeszcze jakoś inaczej zapisać, bardziej zrozumiale

?
27 wrz 21:00
Piotr:
a wiesz jak wyglada wykres y=5 ? i ile wynosi wartosc funkcji np dla 2,4,5 itd ?
27 wrz 21:04
adaś: nie wiem co do mnie mówisz Piter
27 wrz 21:06
Piotr:

to jest wykres funkcji y=5
to jest funkcja stala. dla kazdego x wartosc funkcji wynosi 5.
27 wrz 21:09
adaś: ok teraz widzę i rozumiem , ale wracając do zadania mamy dać takie liczby za n które po dodaniu
dają liczbę podzielną przez 4 , takimi liczbami będą 0,1,2,3
27 wrz 21:15
krystek:
27 wrz 21:16
adaś: a że dodawanie jest przemienne to zmieniając kolejność tych liczb to i tak wyjdzie zawsze ta
sama wartość, nie wiem czy dobrze kombinuje
27 wrz 21:17
krystek: @Piotr dlatego mój rys nie mógł się wgrać.
27 wrz 21:17
adaś: pomoże ktoś w tym zadaniu ?
27 wrz 21:23
Krzysiek : To z edodawanie jest przemienne to chwala CI za to ze wiesz. . Jednak w tym przypadku nie jest
to CI potrzebne.
Adas z tego co widze to TY masz problem ze zrozumieniem zadania . wroc sobie do wczorajszego
postu z godziny 21:15.
Ty musisz dac takie liczby a (czyli najmniejsza liczbe nieujemna) ktore po dodaniu do liczby n
(naturalnej czyli 0,1,2 ,3, 4 ,5, 6, 7, 8, 9, itd az do∞)dadza liczbe podzielna przez 4 .
Liczby podzielne przez 4 to 0, 4 ,8 ,12 16 20. 24, 28,32,36 itd co 4 .
Zwroc naa to baczna uwage ze liczba 0 jest podzielna przez 4 . To teraz zabieramy sie do
wykazania to co masz wykazac w zadaniu.
Zauwaz ze teraz funkcja f ma teraz kazdej liczbie naturalnej n a nie kazdej liczbie
rzeczywistej x ma przyporzadkowac najmiejsza liczbe nieujuemna taka ze teraz n +a ma byc
podzielne przez 4
To do dziela . Najmniejsza liczba naturalna jest 0 wiec n=0 . jakie musi byc a zeby n+a bylo
podzielne przez4 . nasze a =0 bo 0+0=0 i jest podzielne przez 4 Wobec tego f(0)=0
Teraz liczymy f(n+1) Nasz n =0 wiec n+1=1 mamy wiec f(1)= 3 bo bo musisz 3 dodac do 1 zeby
dostac liczbe podzielna przez 4 , Teraz liczymy F(n+2) . Nasze n=0 wiec n+2 =2 ⇒f(2)=2 bo 2
musisz dodac do 2 zeby dostac liczbe podzielna przez 4 . Teraz f(n+3) . Nasze n=0 wiec n+3 =3
⇒to f(3)=1 bo do 3 musisz dodac 1 zeby dostac liczbe podzielna przez 4 czyli 4 . Wobec tego
suma f(0)+f(1)+f(2)+f(3)= 0+3+2+1=6 .
Wezmy teraz np n=34 Ile teraz musisz dodac do 34 zeby otrzymac liczbe podzielna przez 4 i jak
to bedzie liczba . Musisz dodac 2 zeby otrzymac liczbe 36 bo ona jest podzielna przez 4 .
czyli f(34)=2 .
n+1 to jest 35 ⇒f(35)=1 bo 35+1 =36 a to jest podzielne przez 4 , n+2 =36 ⇒f(36)=0 bo 36+0=36 a
36 jest podzielne przez 4 , n+3 =37 ⇒f(37) =3 bo 37+3=40 a 40 jest podzielne przez 4 .
Zbierzmy to teraz do kupy i policzmy f(34)+f(35)+f(36)+f(37)= 2+1+0+3=6 . WYszla taka sama
suma .
Wez sobie jeszcze kilka takich liczb np n=100, .
Wez sobie jesze kilka liczb np n=134 , n= 1342,n=280. Jesli dla f(134)+f(135)+f(136)+f(137)
wyjdzie ci suma 6 i tak dla nastepnych to mozesz napisac dla kazdej liczby naturalnej n suma
f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) ma stala wartosc. Oczywiscie dla tego zadania . Czesc.
28 wrz 16:00
adaś: dziękuje serdecznie ! ,teraz zaczynam rozumieć, lecz czy wystarczy tylko przedstawić
kilkanaście liczb wyliczyć sumę i pokazać że ta suma jest stała dla tych kilkunastu liczb ?
29 wrz 17:51
Basia:
nie wystarczy; masz udowodnić, że dla każdego n
f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) = C
liczby n, n+1, n+2 i n+3 to cztery kolejne liczby naruralne
musi więc być tak, że jedna przy dzieleniu przez 4 daje resztę 0,
druga 1, trzecia 2, a czwarta 3
czyli do jednej musisz dodać 0, do drugiej 3; do trzeciej 2 a do czwartej 1
czyli
f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) = 0+3+2+1 = 6
29 wrz 18:00