matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.1.2011
Zadania
Odp.
0
abonament:
zaznacz część płaszczyzny , w której zawierają się wykresy funkcji y=ax+b, jeżeli a=1/3 i b<−1
0
Paweł:
Witam mam takie zadanko : udowodnić (np.indukcyjnie ale może też być inny sposób) że jeśli A jest macierzą górnie
2
Zuzia:
Korzystając z prawa de Morgana napisz zaprzeczenia zdania:
0
Zuzia:
Zadanie 6. Sprawdź czy relacja ∼ zdefiniowana na zbiorze N następująco:
1
klaudia:
Doświadczenie polega na losowym ustawieniu 7 osób w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że ustalone osoby A i B stoją obok siebie
0
matematyka:
BARDZO PROSZE O POMOC W ROZWIAZANIU ZADANIA Tworząca stożka o długości 18 c jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
4
Ania:
PROSZĘ O POMOC PILNE
3
lipa:
Oblicz prawdopodobieństwo, że losując 4 liczby bez zwracania ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9}, co najmniej raz wybierzemy parzystą
3
matematyka:
bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu. nie bylo mnei dzien w szkole i totalna klapa. przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 8 cm x 12 cm. Oblicz pole powierzchni
2
paulina:
∫
e
2 x
e
x
+ 1
dx
4
Natasza:
Mam do policzenia pochodna funkcji oczywiscie zastosowalam wzor na iloczyn pochodnych, ale wynik moj jest niezgodny z odpowiedzia
2
Roman:
Na ile sposobów można wybrać 8−osobowy zespół spośród 4 kobiet i 9 mężczyzn tak, aby w tym zespole była co najmniej jedna kobieta. Proszę o pomoc
2
Ania:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie? Sprawdź, czy następujące zdanie jest tautologią? p⇒ [(~q∧q)⇒r] Dzięki z góry za pomoc.
1
Kaja:
Proszę o pilną pomoc!
4
abcdefghij:
(
√
7
−1 )
2 = 7 − 2
√
7
+1 = 8 − 2
√
7
3
Milena0310:
f(x)=(√5−√7)x+2 Określ monotonicznosc funkcji?
2
Paweł:
prosze o obliczenie calki::::
0
Dv:
Proszę o pomoc
1
∫
dx
x
3
−1
1
ola:
(
√
x
+1)
3
∫
dx
x
√
x
4
Patysia:
Nie wiem jak zacząć zadanie, a znalezione rozwiązanie w internecie nic mi nie pomogło. Jaki ułożyć układ równań ?
1
ewelina:
∫ (x+a)(x−b)
1
Abrab:
:::rysunek::: Oblicz pod jakim kątem do brzegu należy ustawić motorówkę na rzece , aby poruszała się
0
Ania:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanko? Sprawdź, czy następujące zdanie jest tautologią? p⇒ [(~q∧q)⇒r] Dzięki z góry za pomoc.
5
:):
chciałbym wiedzieć czy te wzory na miejsca zerowe moge spokojnie stosować x
1
U{U{1}2}b−
√
(12
b)
2
5
Milena0310:
określ monotoniczność funkcji f(x)=(
√
3
−
√
3
)x
0
ela:
kilka zadań z planimetrii, proszę bardzo o pomoc!
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc z jakimkolwiek zadaniem
0
zadaniowiec:
CYT. "KOMBINATORYKA (proszę o pomoc) Kamil: PILNIE PROSZĘ O POMOC! do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. członkowie klubu to przewodniczący wiceprzewodniczący i sekretarz. na
0
Student2000:
Prosta l: x=y=pz jest równoległa do płaszczyzny π:x+y+z=14 znaleźć parametr p.
0
Rafcio:
Witam. Jutro mam kolokwium i zostało mi jedno zadanie, którego nie potrafię rozwiązać:( Proszę o pomoc. Przez prostą wyznaczoną przez płaszczyzny 4x−y+3z−1=0 i x+5y−z+2=0 poprowadzić
4
Kamil12:
jak to obliczyć? proszę o pomoc... a)ctg7/6π+tg7/6π b)tg495stopni−ctg(495stopni)
2
adas:
oblicz log
15
30 jesli log3=a a log5=b
0
adas:
oblicz log
1
5 30 jesli log3=a a log5=b
0
KOMBINUJCIE:
do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. członkowie klubu to przewodniczący wiceprzewodniczący i sekretarz. na ile sposobów mogą dokonać wyboru jeśli ma byc wybrana
2
Sonia:
dx
Oblicz całkę ∫
?
2+x
2
5
lena:
przedstaw w postaci kanonicznej f(x)=
3
4
x
2
+
1
2
x−
1
4
wyznaczylam p i q tylko dlaczego skoro a=
3
4
to do wzoru kanonicznego nie wstawiam. bo sa
2
paulina:
całka Bardzo prosze o pomoc
1
student:
9
Wyznaczyć ekstremum i monotoniczność podanej funkcji: y(x)=x
3
−
x
2
+6x−4
2
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo w ogóle nie pamiętam jak się to robiło, podobnie jak...
3
Hania:
dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa =
√
2
Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie..?
3
Hania:
upraszczajac wyrazenie x= 1/ tgalfa + sin alfa / 1+ cos alfa otrzymujemy...
3
Chvdy:
Prosiłbym o wytłumaczenie co się wzięło skąd.
2
mati:
jak rozwiązywać zadania tego typu
a) logx
3
+2logx
1
Hania:
wartosc wyrazenia a
2
− b dla a=sinalfa+cosalfa i dla b=2*sinalfa*cosalfa wynosi...?
3
TOmek:
Problemik ..
3
Sonia:
Oblicz całkę
13
sweetghost:
:::rysunek::: FUNKCJE/PARAMETR
1
Unir:
Obliczyc to z gory dziekuje
1
Unir:
9,8*2,37
2
I=0,673*0,0524
2
−1
2*0,41
0
Tomus:
W grupie jest 12 dziewczyn i 5 chłopców. Losujemy 3 osoby do delegacji z tej grupy. Oblicz prawdopodobieństwo ze w tej delegacji bedzie przynajmniej jedna dziewczyna.
5
Ewelina:
x
∫
dx
(x−5)
10
27
ewa:
czy ktos pomoze mi obliczyc pierwsza pochodna a potem druga
? bo sie troche pogubilam
0
Kamil:
PILNIE PROSZĘ O POMOC! do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. członkowie klubu to przewodniczący
3
Ewelina:
x+1
∫
dx
(x+2)
3
3
MiHaU:
Z graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o objętości 648cm³ wycięto ostrosłup o takiej samej podstawie i wysokości.Oblicz objętość powstałej bryły.Ma wyjść V ostr.=216cm³, pozostalej
2
Kamil12:
jak to obliczyć? proszę o pomoc...
7
zxz:
x
2
1) ∫
dx
x
2
−4x+3
x
2) ∫
dx
x
2
+2x+2
1
Sam:
Wykres wielomianu... Siedzę i myślę i nic mi nie przychodzi do głowy. Czy da się narysować wykres wielomianu:
3
Sonia:
Oblicz całeczkę
9
karoljan:
"Czy mógłby ktoś rozpisać dla mnie ilość elektronów na ostatniej powłoce ?
0
krystek:
1
student:
sprawdzenie pochodnej, y(x)=xln(2x+x
3
)
1
y(x)'=1*ln(2x+x
3
)+x*
+2+3x
2
− tak powinno być czy inaczej?
(2x+x
3
4
ewa:
ln(x
2
+3)
5
4
Ach ta mata;/:
jeśli ktoś jest tak dobry i to wytlumaczy co i jak to bym byl wdzieczny ekstremum funcji nie wiem o co chodzi prosze o pomoc
2
Wojtek:
Proszę bardzo o pomoc w zadaniu: sprawdź czy zachodzi równość
1
Aga:
Wysokość graniastosłupa prostego= 11cm. a jego podstawą jest trójkąt równoramienny z kątem 120stopnii ramionami długości 14cm. Oblicz pole boczne.
4
Rose:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30stopni i boku długości 12cm. Oblicz
0
jolka;D:
Przedstaw funkcję y=|x| okresloną dla x∊C∩<−2,2> za pomocą wszelkich znanych Ci metod (o ile dla danej metody jest to wykonalne).
3
virgo:
:::rysunek::: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, podstawa którego równa się a, ramię zaś ma
5
asad:
Stosunek dwóch wielkoątów wynosi 196:289 . Znajdź stosunek obwodów tych wielokatów.
3
aaaaaa:
1.policzyc calke oznaczona na <0,1> z funkcji f(x)=x
4
*sgn(x
2
−x)
0
słaby:
całka prez rozkład na sume funkcji wymiernych
1
Rose:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30stopni i boku długości 12cm. Oblicz Pc tego graniastosłupa, jeśli h= 8cm.
13
Dudi:
:::rysunek::: jak obliczyc sile rownowazaca?
47
Krzysiek:
Mam pytanie. Jak obliczyć pole figury ograniczone wykresem y=tgx, osiami OX i OY, oraz linią x=π/2
0
Antoszkie:
dzięki wam zaliczyłam kółeczko z algebry
jesteście wielcy
3
Ewelina:
Zakładając, że na świecie jest 6 miliardów ludzi (6* 10
9
)i że każdy z tych ludzi ma mózg, który zawiera 9 miliardów neuronów (9*10
9
) oblicz ilość wszystkich neuronów w sumie jaką
9
Janek:
Wycinek kołowy o promieniu 12,5 cm i długości łuku 5πcm zwinięto, tworząc powierzchnię boczną stożka.Oblicz pole przekroju osiowego tego stożka.
1
Ktoś tam:
Prostokąt podzielono (patrz rys.) na kwadrat i prostokąt o bokach a i b tak, że powstały prostokąt jest podobny do dużego prostokąta. Stosunek a : b wynosi:
12
Patysia:
Nie mam pojęcia jak zacząć. Proszę, o podpowiedź
1
słaby:
mógłby mi to ktos zrobic od poczatku do konca cale bo juz nic nie wiem jak to sie robi
9
Łukasz:
Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na tym przykładzie tak krok po kroku jak to robić, bo mam ich kilka do zrobieni, a kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.. ; /
12
DexteR:
Ostatnie zadanie, które mi dziś zostało. Zrobiłem 2 pierwsze proste przykłady, ale dalej już kompletnie nie mam pojęcia. Trzeba wykorzystać wielokrotnie def algorytmu.
6
asia:
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł zerknąć i powiedzieć, która odpowiedź jest poprawna
5
molek2:
Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)= ctg(
π
4
* [x] ), gdzie symbol [x] oznacza część całkowitą liczby x.
0
POMOCY klasowka ;/:
ekstrema funcji 1.6x
3
+3x
2
+2x−5
5
SOADFan:
Witam
6
DexteR:
Czy zrobiłem to poprawnie: log
3x+5
30x = 2
1
Felicja23:
( √8 −x) (√8 +x) + x do kwadratu = 8 y
2
Wojtek:
tg
2
(π/5) * tg
2
(2*π/5)=5
1
Bodzio <?>:
Obwód prostokąta jest równy 80cm. Jeżeli jeden bok zwiększymy o 25%, a drugi zmniejszymy o 6 cm., to obwód się nie zmieni . Oblicz pole tego
4
tlik:
Wykaż, że dla każdego m∊N, istnieje wielokąt, w którym liczba przekątnych jest m razy większa od liczby boków.
9
Słaby:
Znajdz ekstema lokalne funcji f(x)=xlnx
1
Felicja23:
Proszę pomóżcie rozwiązać ten układ równań proszę o dokładne obliczenia plissska
*
13
DexteR:
log
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
2
4x=2
5
Werka:
Witam. Nie wiem jak się zabrać za to zadanie, proszę o pomoc
Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 60, jeśli różnica długości
8
adam123:
sześcienny pierwiastek z (
√
2
− 1)
3
to wyrażenie jest pod sześciennym pierwiastkiem.
2
Nie ogarniam:
całkowanie przez części ∫x5
x
dx
16
Natasza:
Rozwiazuje zestaw granic i czasami mam niejasnosci, prosze o pomoc czy moglby mi ktos dac kilka wskazowek
1
ArO:
Witam! Zbliża się egzamin, a mi wyleciało z głowy rozwiązanie zadania w tym stylu:
1
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego i rzędu drugiego funkcji:
0
Mariuszek:
jeśli byłby ktoś tak dobry i mógł mi popisac dziedziny tych funcji to bede wdzieczny 1)6x
3
+3x
2
+2x−5
3
Ciemny:
Moze mi ktos policzyc ta całke metoda bezposrednia. xdx/1+x
4
5
ula:
log
2
0.25 + log
3
1
81
− log0,001
1
Mariuszek:
∫x5
x
dx ∫e
2
x
cos2xdx
0
malina18:
Witam.Proszę o pomoc w zadaniach : 1.Przekątna AC trapezu równoramiennego o podstawach AB, CD (|AB|>|CD|) dzieli jego kąt ostry na
2
Kicia:
Prosze o pomoc :
4
Tomekkk:
Cześć. Problem z zadankami.
1. Oblicz objętość i pole powierzchni wala którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6 cm.
6
Kasia:
Witam. Oblicz pole rombu o kącie ostrym 30 stopni i wysokości h= 5cm.
7
DexteR:
Kolejne zadanko, w którym walę się na jakimś duperelu.
1
marta:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć pokrótce metodę całkowania przez części− na jednym z poniższych przykładów? Byłabym niezmiernie wdzięczna
1
Patryk:
Dziadek z okazji urodzin wnuczka założył mu konto w banku i wpłacił na nie 3 000 zł na dwa lata. Oprocentowanie lokaty było zmienne i w pierwszym roku wynosiło 10%, a w drugim 8%.Ile
8
Michu:
Działka pana Jana ma kształt rombu o kącie ostrym 30 stopni. Na ogrodzenie działki kupił on 240 metrów bieżących siatki. Oblicz pole powierzchni działki .
5
Jagoda:
Mały walec ogrodowy, używany podczas siania trawy do utwardzania powierzchni zasiewu, ma średnicę 0,6m i długość 0,5m. Ile arów trawnika utwierdzi ten walec, gdy obróci się w jednym
5
Kone:
:::rysunek::: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48cm
2
. Ściana boczna jest nachylona do
7
DexteR:
Zrobiłem przykład:
6
blagajcy milosierdzia ludzkieg:
Powie mi ktoś, bo jestem maxymalnie zagrożony, jutro mam ostatni termin poprawy, deskę ratunku, powiedzcież mi ludzie:
12
Natasza:
x
2
−1
jak obliczyc granice funkcji lim
x−>2
x−2
14
totalne matematyczne zero:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1388.html skąd ta zmienna? Jest jakiś łatwiejszy sposób niż ten zaprezentowany przez Jakuba?
1
Wero:
logx + logy = loga 2( logx − logy0= logb
11
DexteR:
Witam! Jestem tu pierwszy raz i nie potrafię jeszcze poprawnie napisać przykładu.
2
Weronika:
logx + logy = loga 2( logx − logy0= logb
1
Mania:
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku20cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
8
śliczna:
działka pana Jana ma kształt rombu o kącie ostrym 30 stopni . Na ogrodzenie działki kupił on 240 metrów bieżących siatki . oblicz pole powierzchni działki
/
2
milusia:
:::rysunek::: Pole figury przedstawionej na rysunku wyraża się wzorem
3
Fiorella:
((¬p) => (¬q)) =>(q =>p)
4
eof:
Może wydawać się to banalnym pytaniem, lecz już dawno tego nie miałem i zapomniałem: ile jest x
4
+ x
2
+ x
2
+ 1
1
juli:
w sklepie hobbystycznym wędka z bambusa kosztuje 250 zł podobnej wielkości wędka wykonana z włókien weglowych jest tańsza 0 50 zł .cena wędki <,węglowej jest niższa od ceny wędki
2
raf:
Witam, do czego służy hesjan? Proszę o zrozumiałą wypowiedź, Z góry dziękuje
4
szelbiry:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1202.html dlaczego przed 10y jest minus, a nie plus?
3
ola:
rozwiąż rówannie: x
3
+3x
2
+x+3=0
2
pomoc:
dzisiaj otwarto nowy sklep Farmfiks dostawy drobiu odbywać się będą co 6 dni natomiast mrożonek co 4 dni . za ile dni najwcześniej licząc od dziś dostawcy obu produktów przyjadą
11
peggy:
y=log
3
(−x
2
+4x+5)
1
aga:
wiadomo że log
5
11=a. Wykaż że log
1
2
1
5
√
5
= 3/4a
4
aga:
wierzchołki trójkąta ABC leża na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jesli kąt CBD ma miarę 24st, to ile ma kąt BAC ?
7
asia:
4sinxcos
2
x+sinx=1+ctg
2
x
3
W.:
y= log
9
(3x
5
+2) jak obliczyć ta pochodna? Wychodzi mi 15x
4
/(3x
5
+2)ln9 czy ktoś może potwierdzić czy dobrze obliczylem?
3
Mirek:
Punkt A=(1,−1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x
2
+ y
2
− 4y − 1 = 0 Znajdź pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
3
waza:
określ znak każdej z liczb: sinα,cosα,tgα, jeżeli: a) α∊(2,3)
10
ArekB:
x
4
*arctgx
∫
dx
1+x
2
2
Ania:
cześć Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanko?