skladanie sil
Dudi:

jak obliczyc sile rownowazaca?
A = 4N
B = 6N
C = 3N
Jak by ktos to mogl narysowac i oblcyzc, wiem, ze wychodzi cos z peirwiastkiem ,ale jak do tego
dojsc, mszue to zrozumiec, prosze op pomoc
24 sty 18:40
Dudi: Prosze was, jestem z tego zagrozony, 3 faje i dopka, msuze oprawic, ale jak tu obliczyc sile
równoważacą?
24 sty 18:49
Dudi: pomzcie, blagam
24 sty 19:01
Grześ: ale ten rysunek jest taki niedbały.... powiedz jakie zwroty mają te siły..
Najlepiej narysuj drugi rysunek, tylko używaj linii ze strzałkami, bo to ma znaczenie.
Oraz powiedz jakie nachylenie ma wektor C
24 sty 19:02
Dudi: juz narysuje, wqektor C nie ma w ogole wlasnie nachylenia

na spr nie bylo podane zadne
anchylenie, anuczyciel od reki rysowal. juz rysuje
24 sty 19:04
Dudi:
24 sty 19:05
Grześ:

Wektor czerwony to wypadkowa wektorów A i B
Czerwona kreska to wypadkowa trzech wektorów.
Teraz trzeba narysować wektor do tej wypadkowej przeciwny, czyli dorysuj linię w przeciwną
stronę.
Nie zmieścił mi się ten docelowy wektor fioletowy
24 sty 19:11
Dudi: No wiem, ale w tym problem, ze wektor C nie dosiega lini, tam gdzie wektor A
24 sty 19:13
Dudi: ale dziekuje, juz se to przepsize i zakuwam
24 sty 19:13
Grześ: Kurcze, pomyliłem się. Niebieska kreska to wypadkowa wektorów A i B. mała literówka
24 sty 19:13
Grześ: Ale to jest bez znaczenia... naucz się reguły równoległoboku, bo taką się tutaj stosuje
24 sty 19:13
Dudi: wpadkowa a i b, to wiem, bo to skladanie sil, ale czemu C idzie do tej linii>?
juz poszukam na necie
24 sty 19:14
Dudi: Grzesiu, a moglbys mi oblcizyc, ile wyjdzie ?
24 sty 19:22
MM: √63 wyjdzie.
Liczysz wektor Wypadkowy AB czyli √A2+B2 a później To samo dla wektora wypadkowego ABC
czyli √(√A2+B2)2+C2
24 sty 19:43