Prawdopodobieństwo
Chvdy: Prosiłbym o wytłumaczenie co się wzięło skąd.
1)w prywatnej przychodni pracuje 3 stomatologów. pewnego popołudnia przyszło 6 pacjentów.
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że każdy z lekarzy przyjął co najwyżej 4 pacjentów.
| | 230 | |
odpowiedź to |
| tylko nie wiem czemu |
| | 243 | |
2) są 2 druzyny jedna 13 osobowa druga 12 osobowa. wszyscy maja ponumerowane koszulki. po meczu
dokonano kontroli antydopingowej losowo wybranych zawodników. oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania zawodników którzy grali z różnymi numerami na koszulkach jeśli wybierzemy 4
zawodników po 2 z każdej drużyny.
| | 55 | |
odp to |
| tylko też nie wiem czemu. |
| | 78 | |
proszę o wytłumaczenie z góry dziękuje
24 sty 20:08
Andrzej: 1)
#Ω = 3
6
A' (zdarzenie przeciwne) − któryś z lekarzy przyjął 5 pacjentów lub któryś z lekarzy przyjął 6
pacjentów
| | | |
#A' = 3 * | * 2 + 3 = 3*12 + 3 = 3 * 13 |
| | |
3 − który lekarz przyjął pięciu pacjentów
| |
− których pięciu pacjentów spośród sześciu |
| |
2 − którego lekarza wybrał pozostały pacjent
+
3 − który lekarz przyjął sześciu pacjentów
| | 3*13 | | 13 | | 13 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 35 | | 243 | |
| | 230 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| |
| | 243 | |
24 sty 21:04
Andrzej: 2)
| |
− najpierw losuję dowolnych dwóch z tej 12−osobowej drużyny |
| |
| |
− a teraz z tej 13−osobowej dwóch już nie mogę wylosować, bo ich numery są już |
| |
"zajęte", więc losuję z jedenastu
| | 11*6*11*5 | | 11*5 | | 55 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 13*6*11*6 | | 13*6 | | 78 | |
24 sty 21:13
Chvdy: super dzięki. drugie juz całkiem załapałem. a z drugiego kilka analogicznych zadań i sie
utrwali
24 sty 21:58