geometria , skala podobienstwa
asad: Stosunek dwóch wielkoątów wynosi 196:289 . Znajdź stosunek obwodów tych wielokatów.
Jak to zrobić , proszę o wytłumaczenie
24 sty 18:53
Eta:
Chyba ma być : "stosunek pól dwóch wielokątów"
P1
= k2, gdzie k >0 −− skala bodobieństwa
P2
169
132
to:
=
= k2
289
172
13
to: k=
17
Ob1
13
= k =
Ob2
17
i to wszystko
24 sty 18:59
Eta:
Dokładnie, to powinno być " stosunek pól wielokątów podobnych
24 sty 19:02
asad: tak Eta , dzieki
24 sty 19:05
asad: Sory ale możesz mi powiedzieć jeszcze dlaczego tak?