funkcja liniowa
abonament: zaznacz część płaszczyzny , w której zawierają się wykresy funkcji y=ax+b, jeżeli a=1/3 i b<−1
24 sty 23:59
Przemula:

Z zadania wynika taki wzór funkcji y=
13x−1. Podstawiając 0 pod x obliczysz wartość jaką
przyjmuje funkcja dla argumetu 0. Obliczyłem tym samym punkt (0,−1) należący do wykresu.
Podstawiając 0 pod y obliczam kolejny punkt należący do wykresu (3,0). Mając dwa punkty rysuję
wykres funkcji. Mamy że tak powiem "granicę funkcji" Nam chodzi jednak o funkcję o
współczynniku b mniejszym od −1 dlatego należy zakreskować pole pod wykresem natomiast wzór
funkcji narysować linią przerywaną gdyż sam wykres funkcji nie należy do zbioru rozwiązań. Mam
nadzieję że sie nigdzie nie machnąłem...Podrawiam
25 sty 00:30