Proste równania logarytmowe
DexteR: Witam! Jestem tu pierwszy raz i nie potrafię jeszcze poprawnie napisać przykładu.
log27 (1/2 − x) = − 1/3
Mój problem polega na tym, że nie wiem jak podnieść 27 do potęgi −1/3. Nie znalazłem
odpowiedniego wzoru
24 sty 14:02
DexteR: Oczywiście powinno być proste równania logarytmiczne.
24 sty 14:03
Jack:
zamień −1/3 na logarytm o podstawie takiej, jak ten po lewej stronie ,czyli log27 ...
24 sty 14:06
DexteR: Nie rozumiem, jestem dopiero po wstępnym temacie do logarytmów i nie bardzo rozumiem. Zrobiłem
dopiero z 15 przykładów. Jeszcze mam z 40 na jutro..
24 sty 14:10
DexteR: jak coś x=1/6
24 sty 14:12
olga: prawą strone równania musisz zapisać za pomocą logarytmu− z definicji
24 sty 14:15
Jack:
log
27 (1/2 − x) = − 1/3
| | 1 | |
log27 (1/2 − x) = log27 1/3 bo 27−1/3= |
|
|
| | 3 | |
(opuszczamy podstawy logarytmu bo są takie same)
1/2 − x = 1/3
x=1/2 − 1/3
x=1/6
24 sty 14:15
Jack:
juz więcej nie rozwiążę przykładów ale spróbuj zrozumieć co tu się stało.
24 sty 14:16
Basia:
logab=c ⇔ b=ac
stąd
12−x = 27−13
12−x = (2713)−1
12−x = (3√27)−1
12−x = 3−1
12−x = 13
x = 12−13 = 3−26 = 16
24 sty 14:19
DexteR: Już chyba rozumiem, wielkie dzięki. Kolejne zadania jakoś mi idą, tu się zagubiłem, ale jak
widać nic tu nie ma trudnego. Jeszcze raz dzięki!
24 sty 14:19
Basia:
sorry Jack, nie widziałam, a odeszłam na chwilę i nie sprawdziłam, czy ktoś pisze
24 sty 14:21
Jack:
w porządku, może nawet ten sposób będzie czytelniejszy dla DexteRa.
24 sty 14:32