funkcje/parametr
sweetghost:

FUNKCJE/PARAMETR
naszkicuj wykres funkcji f(x) =
√4−4x+x2 − 2
√x2 +2x +1. Korzystając z wykresu fukncji f
określ liczbę rozwiązań równania f(x) = −2x + b w zależności od parametru b.
f(x) =
√4−4x+x2 − 2
√x2 +2x +1 = −3x
ale co dalej mam zrobić?..
24 sty 20:00
sweetghost: naprawde nikt nie jest w stanie mi pomóc?
24 sty 21:13
SOADFan: obliczyc delte w kazdym
24 sty 21:14
alfa: wyrażenia pod pierwiastkami to wzory skróconego mnożenia,
24 sty 21:21
sweetghost: delte?.. obawiam się, że to jeszcze nie mój poziom
24 sty 21:23
sweetghost: no wiem, wiem.. to już obliczyłam

i wyszło f(x)=−3x
24 sty 21:23
Abrab: Δ=b2−4*a*c
x2+4x−4
a=1
b=4
c=4
podstaw do wzoru na delte
x2+2x+1
a=1
b=22
c=1
24 sty 21:28
Abrab: w tym pierwszym równaniu kwadratowym zamieniłem kolejność tych liczb(uporządkowałem tak ze
kolejno masz a( przy nim stoi x2) , b(przy nim stoi x) ,c (wyraz wolny bez "x")
bo wzór funkcji ax2+bx+c=0
24 sty 21:31
sweetghost: tzn nie wiem w której klasie jest wprowadzana delta bo ja komplentnie nie mam o tym pojęcia

nie da się tego obliczyć w jakiś inny sposób?
24 sty 21:32
Abrab: ja miałem w 1 lo na początku.
to proste jest wbrew pozorom ,podstawiasz jedynie te a ,b,c do wzoru na delte(Δ)−napisałem Ci
co przy czym stoi.
x
2 ,x to tylko podstawy po których poznajesz co jest twoje "a" co "b" żebyś wiedziała gdzie co
masz podstawić, wyżej masz napisane co ma stać przy "a" co przy "b" co przy "c"
pamiętaj o kolejności wykonywania działać
najpierw podnieś do kwadratu
poźniej wymnóż
na koncu odejmij
jak cos zajrzyj na forum to nauczenie sie tego jak liczyc delte (jest masa przykładów
rozwiązanych) trwa może 15 −40minut, naprawde to nie jest trudne, a będziesz musiała się tego
nauczyć inaczej leżysz w całym liceum bo dużo rzeczy nie zrobisz bez znajomości tej funkcji
kwadratowej i delty.
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
jak obliczysz delte równa =0 to liczysz x
o w linku masz wzór, jeśli masz wiekszą delte od
zera to liczysz x
1 oraz x
2
co do innych sposobów ,nie mam pojęcia.
24 sty 21:51
alfa: Nie potrzebna jest tu delta, bo pod pierwiastkami są wyrażenia, które są rozpisanymi wzorami
skróconego mnożenia, np.
4−4x+x2=x2−4x+4=(x−2)2
24 sty 21:54
Abrab: racja
24 sty 21:54
alfa: tak samo po drugim pierwiastkiem, zauważyłaś sweetghost
24 sty 21:55
sweetghost: no to wiem

tylko mam problem z 2 cześcią tego zadania:
"Korzystając z wykresu fukncji f określ liczbę rozwiązań równania f(x) = −2x + b w zależności
od parametru b."
jak bede miala chwile to zajme się tą delta

no ja teraz jestem w 1 lo ale widocznie nie doszlismy jeszcze do tego
24 sty 23:16
Gustlik: f(x) = √4−4x+x2 − 2√x2 +2x +1
Wskazówka: skorzystaj z własności √x2=|x| i zwiń wyrażenia pod pierwiastkami wzorami
skróconego mnożenia.
Otrzymasz funkcję z wartościami bezwzględnymi:
f(x)=|2−x|−2|x+1|
25 sty 00:46