Funkcja kwadratowa.
tlik: Wykaż, że dla każdego m∊N, istnieje wielokąt, w którym liczba przekątnych jest m razy większa
od liczby boków.
| | n(n−3) | |
Stosujemy wzór na ilość przekątnych w wielokącie: |
| |
| | 2 | |
| | n(n−3) | |
Dla każdego m ∊ N+ równanie |
| = mn ma dwa rozwiązania: 0 i 2m +3 |
| | 2 | |
Tylko jak do tego dojść, a dokładnie jak rozwiązać to równanie ?
24 sty 17:05
tlik: W treści zadania ma być m∊N+
24 sty 17:05
Basia:
no przecież już napisałeś
| | n(n−3) | | n−3 | |
liczba przekątnych = |
| = n* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n−3 | |
czyli to m powinno = |
| |
| | 2 | |
2m = n−3
n = 2m+3
stąd
dla każdego m∊N
+ istnieje takie n = 2m+3, że
| n(n−3) | | (2m+3)*2m | |
| = |
| = (2m+3)*m = n*m |
| 2 | | 2 | |
24 sty 17:11
tlik: Dziękuję bardzo : − ) A co z tym drugim rozwiązaniem, czyli 0 ? Nie czuję jednak tego do końca.
24 sty 17:37
tlik: Pozwolę sobie odświeżyć.
24 sty 18:48