24 sty 01:13
Basia:
t = arctgx
x = tgt
| | sin4t | |
J = ∫t*tg4t dt = ∫t* |
| dt = |
| | cos4t | |
| | (1−cos2t)2 | |
∫t* |
| dt = |
| | cos4t | |
| | t*(1−2cos2t+cos4t) | |
∫ |
| dt = |
| | cos4t | |
| | t | | t | |
∫ |
| dt − 2∫ |
| +∫tdt |
| | cos4t | | cos2t | |
trzecia oczywista
| | 1 | |
druga przez części f(t) = t g'(t) = |
| |
| | cos2t | |
ale na razie nie wiem co zrobić z pierwszą
sprawdź czy się nie pomyliłam
24 sty 01:50
Basia:
a może lepiej tak
| | x4arctgx−arctgx+arctgx | |
∫ |
| dx = |
| | 1+x2 | |
| | (x4−1)arctgx | | arctgx | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2+1 | | 1+x2 | |
| | arctgx | |
∫(x2−1)arctgx dx +∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
t = arctgx
| | t2 | | arctg2x | |
J2 = ∫tdt = |
| +C = |
| +C |
| | 2 | | 2 | |
J
1 = ∫(x
2−1)arctgx dx
przez części
| | 1 | |
f(x) = arctgx f'(x) = |
| |
| | x2+1 | |
| | x3 | | x3−3x | |
g'(x) = x2−1 g(x) = |
| − x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x3−3x | | x3−3x | |
J1 = |
| *arctgx − ∫ |
| dx = |
| | 3 | | 3(x2+1) | |
| x3−3x | | 1 | | 4x | |
| *arctgx − |
| ∫(x− |
| dx |
| 3 | | 3 | | x2+1 | |
no to już łatwo skończyć
24 sty 02:10
ArekB: mhm... dobrze zrozumiałem x=tgt
t z racji, iż jest to arctgx (funkcja odwrotna) czyli tgarctgx = x ?
Dalej dobrze.
24 sty 02:12
ArekB: Przetłumacz mi to co było wcześniej z tym postawieniem tgx. bo nie rozumiem za bardzo. ten
sposób niżej robiłem na tablicy i jest dobrze... ale jest bardzo długi
24 sty 02:15
Basia:
popatrz raczej na drugi sposób; ten pierwszy mi się przestał podobać
ad. pytanie tak
arctgx − odwrotna do tgx
tgx − odwrotna do arctgx
czyli tg(arctgx) = x
24 sty 02:15
ArekB: Chociaż w sumie prostszy.
24 sty 02:16
Basia:
t = arctgx ⇒
tgt = tg(arctgx)=x
o to Ci chodzi ?
| | t | |
ale obawiam się, że ta całka ∫ |
| dt jest nie do policzenia |
| | cos4t | |
24 sty 02:20
ArekB: tak o to.
24 sty 02:26
ArekB: <nienawidzę trygonometrii>
24 sty 02:26
aster: Milosc od 1 wejrzenia
24 sty 19:23