matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
krystek:
dx
∫
cos
3
xsinx
24 sty 19:32
M:
6 kwi 16:12
M:
1 cze 06:09
Leszek:
podstawienie : tgx = t ⇒ dx = cos
2
x dt
1
oraz sinx = t cosx⇒ sin
2
x = t
2
cos
2
x⇒ 1 − cos
2
x = t
2
cos
2
x⇒ cos
2
x =
1+t
2
po podstawieniu do całki i uproszczeniu otrzymujemy
1+t
2
∫
dt = ....
t
1 cze 09:47