trójkąt prostokątny
Werka: Witam. Nie wiem jak się zabrać za to zadanie, proszę o pomoc

Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 60, jeśli różnica długości
przyprostokątnych wynosi 14.
Z góry dzieki
24 sty 16:45
bart: a+a+14+c=60
a2+(a+14)2=c2
24 sty 16:57
sssss: a,b−przyprostokatne
c−przeciwprostokatna
a−b=14
a=b+14
a+b+c=60
2b+c=46
c=46−2b
z tw pitagorasa:
(b+14)2 + b2 = (46−2b)2
24 sty 16:57
Werka: nie rozumiem tego zadania
24 sty 17:05
IZA: najlepiej zaznacz na rysynku
a=x
b=x+14
c=60 − x − (x+14) = 46−2x
z tw. Pitagorasa i równania kwadratowego wyznacz x
24 sty 17:58
Tomekkk: jakieś kosmiczne liczby mi wychodzą, delta wyszła 27904
24 sty 19:05