24 sty 14:10
M4ciek: Nie ma

To najlatwiejszy sposob

o ile jest jakis inny...
24 sty 14:13
Eta:
Zmienną "t" wprowadza się po to, by równanie sprowadzić do równania kwadratowego!
2/ sposób:
x4−x2−4x2 +4=0
x2(x2−1)−4(x2−1)=0
(x2−1)(x2−4)=0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
x=1 v x= −1 v x= 2 v x= −2
24 sty 14:17
Eta:
No i co Ty na to
M4ciek ?
24 sty 14:30
totalne matematyczne zero: Eta jesteś wielka
24 sty 14:33
Basia:
do
M4ciek
no jak się ktoś bardzo uprze, to jeszcze ma trzeci sposób (najbardziej w tym wypadku
pracochłonny ; akurat tutaj
nie polecam , ale jest)
oparty na twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych wielomianu
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
24 sty 14:34
totalne matematyczne zero: ta zmienna "t" jakoś mnie wybijała z rytmu i nie bardzo mi było wiadomo jak dalej z tym
zadaniem lecieć tu proszę... Twój sposób jest świetny, jak wymyślony dla mnei
24 sty 14:35
Eta:
24 sty 14:36
Bogdan:
Można sobie darować wprowadzanie nowej zmiennej w równaniach typu: ax
2n + bx
n + c = 0
i od razu wyznaczać deltę.
x
4 − 5x
2 + 4 = 0, Δ = 9,
√Δ = 3,
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
x2 = |
| = 1 lub x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2 − 1)(x
2 − 4) = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) = 0
x
1 = 1 lub x
2 = −1 lub x
3 = 2 lub x
4 = −2
24 sty 14:38
Eta:
24 sty 14:39
totalne matematyczne zero: a co to jest to (x2 − 1)(x2 − 4) = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) = 0
to pod jakiś wzór?
24 sty 14:55
ICSP: to jest a2 − b2 = (a−b)(a+b)
24 sty 14:56
totalne matematyczne zero: a możesz mi to krok po kroku pokazać?
24 sty 14:57
ICSP: x2 − 1 = (x)2 − (1)2
a = x
b = 1
(x)2 − (1)2 = (x − 1)(x + 1)
24 sty 15:01
totalne matematyczne zero: o dzięki wielkie
24 sty 15:02