ciag
SOADFan: Witam

Takie zadanko z ciągów

Wykaż, że jeśli suma częściowa ciągu (a
n) wyraża się wzorem S
n= n(2n−3) dla n∊N
+, to ciąg
(a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to obliczenie 1szego wyrazu z sumy..ale co dalej?
24 sty 17:22
Eta:
wyznacz an
an= Sn− Sn−1=.....
24 sty 17:29
Noah: S
n=4n−6
a
1+a
n=4n−6
a
n=4n−6−a
1
a
n−a
n−1=const
a
n−1=4(n−1)−6−a
1
a
n−a
n−1=4n−6−a
1−4(n−1)+6+a
1=4=const
mysle ze cos takiego, nie wiem dokonca...
24 sty 17:31
Eta:
podaję, dodatkowo:
S
n= 2n
2−3n
S
n−1= (n−1)*[2(n−1)−3] =.......... = 2n
2−7n +5
a
n=.....
ciąg a
n jest arytmetyczny jeżeli
a
n−a
n−1= r −−−− niezależne od "n"
powodzenia
24 sty 17:33
SOADFan: dzieki juz ogarniam
24 sty 17:35
SOADFan: btw Noah tam powinno byc a
n = 4n − 5
24 sty 21:47