Powierzchnia boczna stożka.
Janek: Wycinek kołowy o promieniu 12,5 cm i długości łuku 5πcm zwinięto, tworząc powierzchnię boczną
stożka.Oblicz pole przekroju osiowego tego stożka.
24 sty 18:02
Patysia: A ma wyjść 12,5√6 ? xD
24 sty 18:08
Janek: 30,6 cm
24 sty 18:12
Patysia: To mi nie wyszło

xD
24 sty 18:12
Janek: Czyli 30,6 cm

Jak zrobiłaś?
24 sty 18:13
Janek: √6 to 2,45, co mnożone przez 12,5 daje 30,6
24 sty 18:14
natt: obw = 2πr = 5π
obliczasz r czyli 2,5 cm
masz dwa boki i z wzoru pitagorasa 12,52 − 2,52 i masz wtedy h
i liczysz trójkąt 1/2a*h
za a wstawiasz 2*r czyli5
24 sty 18:14
Eta:
prawidłowa odp: P= 12,5√6 ≈ 30, 6 cm62
24 sty 18:18
Patysia: No faktycznie, że to to samo co 30,6


Janek, wiesz już jak zrobić, czy Ci przesłać moje
obliczenia ?;>
24 sty 18:20
Janek: Nie,dziękuję, wyszło
24 sty 18:28