Pomocy!!!
Milena0310: określ monotoniczność funkcji f(x)=(√3−√3)x
24 sty 21:08
alfa: Czy dobrze zapisałaś wzór funkcji?
Jeśli tak, to √3−√3=0, a więc funkcja f(x)=0 jest stała.
24 sty 21:12
Milena0310: f(x)=(√5−√7)x+2
24 sty 21:30
alfa: Jeśli liczba przy x jest dodatnia, to funkcja jest rosnąca, a jeśli ujemna, to malejąca. W tym
przypadku masz
√5−
√7<0, czyli już wiesz
24 sty 21:51
Milena0310: czy ta funkcja jest malejąca −3−(√2−√3)x
24 sty 22:02
alfa: liczba przy x to −(√2−√3), a to jest liczba >0 (bo w samym nawiasie jest liczba ujemna)
24 sty 22:08
myszka: określ monotoniczność funkcji f(x)= 7x−2 POMOCY, nie rozumiem!
12 maj 17:48
myszka: wiem tyle ze jest rosnąca, ale nie umiem określić przedziału
12 maj 17:54
Kaja: ile wynosi współczynnik a tej funkcji?
12 maj 17:55
Kaja: no jest rosnąca w całej swojej dziedzinie czyli w R
12 maj 17:55
Ola: Witam, mam napisać wzór funkcji liniowej wiedząc, że przyjmuje tylko wartości dodatnie i do jej
wykresu należy punkt (3,8). Bardzo bym prosiła o pomoc a zadanie jest na jutro
12 maj 18:13
Kaja: a to zadanie na pewno tak brzmi? bo zbiorem wartości funkcji liniowej jest przecież R.
12 maj 18:18
Ola: tak, niestety tak...
12 maj 18:39
Janek191:
Ola
Jeżeli funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie, to znaczy, że jej wykres nie przecina osi OX;
jej wykres − prosta − jest równoległa do osi OX.
Jest to funkcja postaci y = b
Ponieważ przechodzi przez punkt ( 3; 8), więc b = 8
Odp. y = 8
============
12 maj 18:59
Ola: czyli nikt nie wie jak powinno się je rozwiązać ...
12 maj 19:00
Ola: DZIĘKUJE


!
12 maj 19:01
Janek191:
Zbiór wartości tej funkcji jest jednoelementowy :ZW = { 8 }
12 maj 19:01