Logarytmy
DexteR: log<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 4x=2
Rozwiązuję to tak:
(12x+1)2=4x
14x2+x+1−4x=0
14x2−3x+1=0
delta=9−4*14*1
delta = 8
√delta=√8
−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie wiem czy robię poprawnie i nie wiem jak to skończyć, aby wyszło x=6−4√2 lub x=6+4√2
24 sty 16:47
DexteR: jakiś błąd się wkradł. Przykład wygląda tak: log 12 4x=2
24 sty 16:49
Basia:
wszystko dobrze
24 sty 16:50
sssss: √Δ=
√8=2
√2
x
2 = 6−4
√2
24 sty 16:50
DexteR: Damn. Log 12x+1 4x=2. Sorry
24 sty 16:50
Basia:
aaaaaaaaaaaa............
to co innego
24 sty 16:51
DexteR: Dziękuję sssss głowa mi już nie pracuje − 4 godzinę siedzę nad zadaniami
24 sty 16:51
Basia:
log1/24x = 2 ⇔
(12)2 = 4x ⇔
14=4x ⇔
x=116
i tyle
24 sty 16:52
Basia:
jeszcze co innego; od poczatku
24 sty 16:53
DexteR: basiu już wszystko działa

ja jestem tak zakręcony, ze działań na pierwiastkach nie umiem
poprawnie zrobić
24 sty 16:54
Basia:
jeżeli to jest log12x+14x=2 to jest dobrze tak jak napisałeś na początku
tylko powinny jeszcze być założenia
4x>0
12x+1>0
12x+1≠1
wynik nie jest z żadnym z nich "w kolizji"
24 sty 16:58
Basia:
jeżeli to jest log12x+14x=2 to jest dobrze tak jak napisałeś na początku
tylko powinny jeszcze być założenia
4x>0
12x+1>0
12x+1≠1
wynik nie jest z żadnym z nich "w kolizji"
24 sty 16:58
DexteR: Basiu ja dopiero dziś opracowuję logarytmy i nie pamiętam jak ustalić dziedzinę. Mogła byś to
jakoś w łatwy sposób wytłumaczyć? Zadania już koszę dość dobrze, tylko dziedzinę na koniec
sobie zostawiłem.
24 sty 17:07
naciaaa: przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:23