całka
paulina: ∫ e2 xex + 1 dx
24 sty 22:04
paulina: tam w mianowniku jest ex +1
24 sty 22:05
Godzio:
e
x = t
e
xdx = dt
| t | | t + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| t + 1 | | t + 1 | | t + 1 | |
| | 1 | |
∫1dt − ∫ |
| dt = t − In|t + 1| + C = ex − In|ex + 1| + C |
| | t + 1 | |
24 sty 22:25
Marcin: robimy podstawienie tak jak napisał kolega wyżej tylko że wtedy w liczniku będzie t
2 a nie
t...
jak juz bedzie t
2 w liczniku a w mianowniku t+1 to dzielimy licznik przez mianownik i
zapisujemy....
| | reszta z dzielenia | |
∫ wynik + |
| dt |
| | mianownik czyli t+1 | |
dalej rozbijamy to na dwie całki i korzystamy z podstawowych wzorów
25 sty 17:10
Marcin: a jednak to chyba ja sie myle

kolega wyżej zrobił dobrze
25 sty 17:14
tecnica: a dlaczego w tym mianowniku nie jest właśnie t2?
25 sty 17:36
tecnica: a dobra, już widzę
25 sty 17:37
Godzio: ex = t
exdx = dt
w liczniku mamy: e2xdx = ex * exdx = t * dt
25 sty 17:37