romb
Kasia: Witam.
Oblicz pole rombu o kącie ostrym 30 stopni i wysokości h= 5cm.
Z góry dzięki
24 sty 15:56
ICSP: Gimnazjum czy liceum?
24 sty 16:00
Tomekkk: Gimnazjum, czyli pole wyjdzie 50
24 sty 16:05
ICSP: chwilka
24 sty 16:06
ICSP: Tak pole wychodzi 50.
24 sty 16:06
ICSP:

czerwona kreska to wysokość
zielony kat to kąt 30 stopni
x − bok rombu(jest również często oznaczany jako a)
Według zależności znanych z gimnazjum x = 2 * h = 10
p = x*h = 5*10 = 50cm
2
24 sty 16:10
Tomekkk: dzięki
24 sty 16:17
tomek: oblicz pole romba o boku b=5 i h=4
12 sty 11:55