Logarytmy - tym razem kosmos
DexteR: Ostatnie zadanie, które mi dziś zostało. Zrobiłem 2 pierwsze proste przykłady, ale dalej już
kompletnie nie mam pojęcia. Trzeba wykorzystać wielokrotnie def algorytmu.
c) log[3+2log(1+x)]=0
d) log
2[1−log
3(x+4)]=1
e) log
5[3+log
4(log
2x+10)]=1
| | 1 | |
f) log4{1+log3[1+log2(x+3)]}= |
| |
| | 2 | |
Sprawdziłem dokładnie treść i przepisałem bez błędów.
Moja prośba dotyczy przede wszystkim rozwiązania ostatniego przykładu, bo jak ten uda się komuś
zrobić to spróbuję analogicznie wyciągnąć resztę.Oczywiście jak ktoś potrafi zrobić c−e to też
bardzo poproszę.
24 sty 17:40
sssss: robisz to stopniowo od zewnatrz stosujac definicje logarytmu
log
a b = x
a
x = b
f)
| | 1 | |
4 |
| =1+log3[1+log2(x+3)] |
| | 2 | |
2=1+log
3[1+log
2(x+3)]
log
3[1+log
2(x+3)]=1
3
1 = 1+log
2(x+3)
log
2(x+3)=2
2
2=x+3
x=1
24 sty 17:42
sssss: tam jest 412
24 sty 17:43
DexteR: Kombinowałem coś koło tego, ale nic mi nie wyszło. Spróbuję obliczyć inne i napiszę jak mi coś
nie wyjdzie. Dzięki
24 sty 17:49
DexteR: Dobra, e mi kompletnie nie wyszło:
51=3+log4(log2x+10)
log4(log2x+10)=5−3
42=log2x+10
16=log2x+10
216=x+10
Dalej nawet nie liczyłem...
Ma wyjść 64
24 sty 18:04
sssss: nie przeniosles 10 na druga strone
16=log2x+10
log2x=6
26=x
x=64
24 sty 18:07
DexteR: Dzięki, typowy mój błąd. Podpunkt d wyszedł mi dobrze, teraz jeszcze tylko c i koniec na
szczęście z tą matmą (jutro jeszcze rachunkowość i polski do zrobienia..)
Jeśli chodzi o przykład d to jest to log10?
24 sty 18:23
DexteR: znaczy log10
24 sty 18:23
sssss: chyba chodzi Ci o c

jesli przy log nie ma podstawy ,to znaczy ze jest tam log
10
24 sty 18:25
DexteR: Tak, tak o c

Dzięki za Twą pomoc

Spróbuję to obliczyć i napiszę jak wyjdzie, albo nie
wyjdzie. Wszystkie zadania ze zbioru z tego działu zrobiłem z Wami, wielkie dzięki. Sam bym
się zagubił na amen na początku.
24 sty 18:27
DexteR: Zwiecha już na samym początku.
100=3+2log(1+x)
1−3=2log(1+x)
−2=2log(1+x)
wiem, że 2log10(1+x), ale nie mam pojęcia co zrobić z 2. Wymnożyć? Tylko co i jak?
24 sty 18:33
DexteR: spróbuję podzielić przez 2
24 sty 18:39
DexteR: mózg mi już nie pracuje jak trzeba, podzieliłem i wyszło dobrze.
24 sty 18:41