rachunek
lipa: Oblicz prawdopodobieństwo, że losując 4 liczby bez zwracania ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9}, co
najmniej raz wybierzemy parzystą
24 sty 22:18
M4ciek:
Ω = 9 * 8 * 7 * 6 = 3024
A − wybierzemy co najmniej raz parzysta
A' − zdarzenie przeciwne , wybierzemy same nieparzyste.
A' = 5 * 4 * 3 * 2 = 120
| | 120 | | 10 | | 5 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | 3024 | | 252 | | 126 | |
P(A) = 1 − P(A')
| | 5 | | 121 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 126 | | 126 | |
Mysle ,ze jest ok
24 sty 22:24
lipa: Dzieki też tak policzyłam więc chyba dobrze
24 sty 22:29
M4ciek: To po co to wklejalas
24 sty 22:30