czy mogę bez żadnego problemu napisać = p{2} + 1 ? czy będzie musiała być wartoś
adam123: sześcienny pierwiastek z (√2 − 1)3
to wyrażenie jest pod sześciennym pierwiastkiem.
czy mogę bez żadnego problemu napisać = √2 + 1 ?
czy będzie musiała być wartość bezwzględna?
24 sty 16:44
Basia:
3√a3 = a
wartość bezwzględna tylko dla parzystych
przecież (−2)3 = −8 i 3√−8=−2
24 sty 17:00
adam123: a możesz jakoś dokładniej bo nie rozumiem,
przecież w zbiorze R nie może być wartość spod pierwiastka n−tego stopnia, podniesiona do n−tej
potęgi nie może być < 0
24 sty 17:11
Basia:
2√ujemnej nie istnieje bo nie ma liczny, której kwadrat byłby ujemny
3√ujemnej istnieje bo sześcian liczby ujemnej jest ujemny
3√a = b ⇔ b3=a
3√−8=−2 bo (−2)3=−8
3√−27=−3 bo (−3)3=−27
4√ujemnej nie istnieje bo nie ma liczny, której czwarta potęga byłaby ujemna
5√ujemnej istnieje bo piąta potęga liczby ujemnej jest ujemna
5√a = b ⇔ b5=a
3√−32=−2 bo (−2)5=−32
3√−1=−1 bo (−1)5=−1
itd.
24 sty 17:17
adam123: aha, czyli działanie z mojego pierwszego posta było prawidłowe.,
wielkie dzięki za wyjaśnienie
24 sty 17:18
Basia:
dwie ostatnie linijki − ma być 5√−32 i 5√−1
24 sty 17:18
Basia:
tak, bez wartości bezwzględnej
3√(√2−1)3 = √2−1
a poza wszystkim √2−1>0 czyli |√2−1|=√2−1
24 sty 17:21
adam123: a mogę zapisać tak? √1−√3 = |1−√3| = −|1−√3| = −1 + √3
24 sty 17:21
adam123: aha i całe to pierwsze w nawiasie do kwadratu
24 sty 17:22