pola i objętości figur płaskich
Tomekkk: Cześć. Problem z zadankami.

1. Oblicz objętość i pole powierzchni wala którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6 cm.
2. Oblicz objętość i pole powierzchni stożka, którego przekrój osiowy jest trójkątem
równobocznym o wysokości h = 3
√3
Dzieki.
24 sty 16:00
24 sty 16:14
Tomekkk: Pierwsze zrobiłem wyszła mi objętość 54 II cm3 a pole całkowite 54 II cm 2, w drugim nie za
bardzo wiem ocb .
24 sty 16:16
Basia:
obrazek masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1003.html
H stożka = wysokość trójkąta h=3
√3
r =
a2 gdzie a bok trójkąta
tworząca L=a
trójkąt jest równoboczny
wylicz
a ,
r i
L
podstaw do wzorów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zadanie z walcem jest dobrze rozwiązane
24 sty 16:24
ICSP: W drugim proponuje najpier obliczyć a tego trójkąta. Poźniej zauważasz(zauważam) że a = 2r
| | 1 | |
gdzie r jest promienień podstawy. Później liczymy sobie z nudów V = |
| pp * H |
| | 3 | |
gdzie h jest wysokością ostrosłupa jak i trójkąta równobocznego.
Pole powierzchni bocznej stożka wyraża się wzorem πrl gdzie r jest promieniem a l twożacą w
twoim wypadku twożąca jest równa bokowi trójkąta równobocznego o wysokosci 3
√3. Na koniec do
pola podstawy(koło) dodajes pole powierzchni bocznej.
24 sty 16:25