?
aga: wierzchołki trójkąta ABC leża na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jesli kąt CBD
ma miarę 24st, to ile ma kąt BAC ?
24 sty 11:38
ICSP: kąta BAC = 114◯
24 sty 12:26
Eta:

|<BCD|= 90
o −−−− kąt wpisany oparty na średnicy
|<BDC|= 90
o−24
o= 56
o (=> z trójkąta prostokątnego BCD
|<
BAC|= |<BDC|= 56
o −−− kąty wpisane oparte na tym samym łuku BC
odp: |<BAC|=
56o
24 sty 14:10
ICSP: 90 − 24 = 66
24 sty 14:29
Eta:
Fakt niezaprzeczalny! ........ zdarza się po "zarwanych" nocach

dzięki za poprawkę
24 sty 14:32