| π | |
= 36o
| |
| 5 |
| 2π | |
= 72o
| |
| 5 |
| 2tgα | ||
tg2α= | ||
| 1−tg2α |
| 2tg18o | ||
tg36o = tg2*18o = | ||
| 1−tg218o |
| 2tg18o | 4 | |||
L=( | *ctg18o)2= | |||
| 1−tg218o | (1−tg218o)2 |
| √5−1 | ||
sin18o= | ||
| 4 |
| 3−√5 | ||
sin218o= = | ||
| 8 |
| 3−√5 | 5+√5 | |||
cos218o= 1−sin218o = 1− | = | |||
| 8 | 8 |
| 3−√5 | 8 | (3−√5)(5−√5) | ||||
to: tg218o= | * | = | =
| |||
| 8 | 5+√5 | (5+√5)(5−√5) |
| 20−8√5 | 2√5 | |||
= | =1− | |||
| 20 | 5 |
| 2√5 | 20 | 4 | ||||
(1−tg218o)2= (1−1+ | )2= | = | ||||
| 5 | 25 | 5 |
| 4 | ||
L= | = 5
| |
| 45 |
Wykazuję z rys. ( najprościej)
| √5−1 | ||
że : sin18o= | ||
| 4 |
| x2 | x | |||
sin18o = | = | |||
| 1 | 2 |
| x*x | ||
P1=P2= | *sin72o
| |
| 2 |
| x | 1−x | |||
zatem: | = | |||
| 1 | x |
| −1+√5 | ||
x= | v x2 <0 −−− odrzucamy
| |
| 2 |
| x | √5−1 | |||
to | = | = sin18o c.n.u
| ||
| 2 | 4 |
Czekam na prostszy sposób wykazania tej równości .
Tyle się opisałam....... i co? ....... czekam choć na jedno słowo
Eta .... rozwiązała , a Ela .. dostała całusy
Zadanie polega na wykazaniu prawdziwości równości: tg236o * tg272o = 5.
| α | 1 − cosα | |||
Korzystam z zależności (dość łatwo ją się wyprowadza) : tg2 | = | . | ||
| 2 | 1 + cosα |
| 1 − cos72o | 1 + cos36o | ||
* | = 5 / * (1 + cos72o)(1 − cos36o) | ||
| 1 + cos72o | 1 − cos36o |
| sin36o | ||
4cos36ocos72o + 12cos36ocos72o = 4 ⇒ 16cos36ocos72o = 4 / * | ||
| 4 |