Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego
Łukasz: Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na tym przykładzie tak krok po kroku jak to robić, bo mam
ich kilka do zrobieni, a kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.. ; /
24 sty 17:44
sssss: a6=a1*q5
a10=a1*q9
podstaw do ukladu, wyznacz a1, wstaw do drugiego rownania, policzysz q, pozniej wracasz do
podstawienia i otrzymujesz a1. Majac a1 i q napisz wzor ciagu
24 sty 17:46
sssss: a10=a1*q9
24 sty 17:47
Eta:
najprościej tak;
ciąg monotoniczny, czyli q >0
| | 1 | |
an= a1*qn−1 = −46*(14)n−1 = −46*(14)n* |
| −1
|
| | 4 | |
24 sty 18:06
Eta:
Można jeszcze zapisać tak:
an= −47−n
24 sty 18:09
Łukasz: a mógłbyś mi to rozpisać, bo nadal nie rozumiem..
24 sty 18:12
Eta:
Poprawiam chochlika:
24 sty 18:12
Łukasz: to pisałem przed postem Eta
24 sty 18:13
Łukasz: Kurde ; / a moglibyście rozpisać to tym sposobem co `sssss pisał?
24 sty 18:15
Eta:
omg

przecież, to to samo:
a
6= a
1*q
5 i a
10= a
1*q
9
dzielisz stronami te dwa równania i otrzymujesz:
| | a10 | | a1*q9 | | −164 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = q4= |
| = |
| = ( |
| )4
|
| | a6 | | a1*q5 | | −4 | | 64*4 | | 4 | |
24 sty 18:24