Obliczenie pola figury...
Krzysiek: Mam pytanie. Jak obliczyć pole figury ograniczone wykresem y=tgx, osiami OX i OY, oraz linią
x=π/2

Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem.
24 sty 18:26
Grześ: Najpierw narysuj rysunek i pokaż dokładnie o jaką część pola chodzi
24 sty 18:29
Krzysiek: kurcze nie wiem jak sie rysuje wykres tutaj, ale chodzi o wykres funkcji tanges, i tą część od
0 do π/2 po prawej stronie.
24 sty 18:32
Grześ:

Czy chodzi o to zakreskowane pole

?
24 sty 18:35
Krzysiek: chodzi o użycie całki tutaj, ale nie mam pojęcia jak to zrobić...
24 sty 18:35
Krzysiek: o właśnie o to mi chodzi
24 sty 18:36
Grześ: Już Ci to zrobię. Chwilkę mi to zajmię

Za 5−10 minut. hmm. nie wiem.
Cierpliwości
24 sty 18:37
Krzysiek: ok, poczekam, to bardzo ważne dla mnie
24 sty 18:37
Grześ:
π/2
∫ tgx dx = ...
0
Najpierw policzmy całkę nieoznaczoną:
| | sinx | |
∫ tgx dx = ∫ |
| dx =.. |
| | cosx | |
Podstawienie:
t=cosx
dt= −sinxdx
−dt=sinxdx
Czyli:
| | 1 | |
=.... − ∫ |
| dt = −ln|t|= −ln|cosx| |
| | t | |
Wracamy do całki oznaczonej i wprowadzamy małą zmianę:
π/2 k
∫ tgx dx = lim k→π/2 ∫ tgx dx = lim k→π/2 [−ln(cosx)]
0k =
0 0
= lim k→π/2 (−ln(cosk)+ln(cos0)) = lim k→π/2 (−ln(cosk)+ln1) =
= lim k→π/2 (−ln(cosk)= +
∞
PO obliczeniach wyszło, że ta przestrzeń jest nie do przeliczenia
24 sty 18:49
Grześ: Wiem, dużo pisania, ale dla pewności nawet sprawdzałem w programie do liczenia całek i też
pokazał mi, że to pole nie jest ograniczone
24 sty 18:50
Krzysiek: | | 1 | |
dzieki wielkie, a taki jeszcze jeden: funkcja jest y= |
| ograniczona OX  prosze o pomoc |
| | x3 | |
z tym jeszcze
24 sty 18:53
24 sty 18:53
Grześ: Ale sprecyzuj to swoje polecenie, bo nie rozumiem o co Ci chodzi..
24 sty 18:54
Krzysiek: chodzi też o obliczenie pola wykresu tej funkcji, to samo co poprzednie
24 sty 18:57
Grześ: ale doprecyzuj swoje polecenie....
Jakie pole

Narysuj jakiś szkic chociaż, bo nie będę sie domyślał..
24 sty 18:57
24 sty 19:03
Grześ: wrzuć na imageshack.us...
24 sty 19:04
24 sty 19:07
24 sty 19:12
Krzysiek: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = − |
| x −2 mam nadzieje że sie nie pomyliłem...?  |
| | x3 | | 2 | |
24 sty 19:16
Grześ: Ta całka oznaczona też nie ma zbieżnego pola. Kurcze.. znowu dużo pisania, a i tak tej całki
nie da sie policzyć
24 sty 19:16
Grześ: Dobrze, całka nieoznaczona jest dobrze...
To pole też nie jest przeliczalne..
24 sty 19:17
Krzysiek: mógłbyś napisać to rozwiązanie, choć jak mówisz jest to nie do policzenia... bo mi wykładowca
łeb urwie jak mu tak powiesz że sie nie da i już
24 sty 19:19
Grześ: Kurcze... szczerze to nie chce mi sie zbytnio tyle pisać...
Chciałem poinformować Cię, że ja jestem 2 klasa liceum... tak na marginesie D

:
Znów zapisz to sobie granicami...
Wystarczy w sumie, żę wykażesz dla jednej połówki, bo te pola są sobie równe
24 sty 19:21
Krzysiek: to widze że Ty taki troche bardziej kumaty z tego niż ja, choć młodszy jesteś nieco ode mnie...
Jak ma wyglądać taka granica?
24 sty 19:23
Grześ:
Policz np. całke oznaczoną od −
∞ do 0, czyli:
0
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = lim k→0 [− |
| ]−∞k = |
| | x3 | | 2x2 | |
−
∞
= ...
Teraz albo możesz zrobić hmm.. jakos komentarz słowny... nie wiem teraz dokładnie jak to
zapisać, ale przy x=0 wartość wyrażenia dąży do nieskończoności.
Czyli pole nie zbiega do jakiejś konkretnej wartości...
24 sty 19:27
Krzysiek: dobra, jakoś to wymyśle już. Dzieki wielkie Kolego, szacun dla Ciebie
24 sty 19:29
24 sty 19:29
Krzysiek: Jutro poprawa z tego... Właśnie tych pól nie ogarniałem, ale myślę że teraz sobie dam rade
24 sty 19:30
Grześ: nie ma sprawy... może miałeś jakieś przykłady, które są przeliczalne

Wtedy bym Ci dokładnie pokazał obliczenia jakie ładne wychodzą

24 sty 19:31
Krzysiek: np. dla y=cosx, ogarniczone OX i OY, i linią x=π, ale to już w sumie ogarnąłem..

możesz mi
wytłumaczyć jak obliczyć taką całkę:
| | dx | |
∫ |
| umiesz takie cudo zrobić?  |
| | 3+4x2 | |
24 sty 19:33
Grześ: umiem

24 sty 19:34
Krzysiek: to możesz się pochwalić
24 sty 19:35
Grześ:
Podstawienie:
Teraz całka tak wygląda:
| | 1 | √3 | | 1 | | 1 | |
∫ |
|
| dt = ∫ |
| dt = |
| arctg t = ... |
| | 3(1+t2) | 2 | | 2√3(1+t2) | | 2√3 | |
24 sty 19:39
24 sty 19:42
Grześ: arcsin od razu widzę

24 sty 19:46
Krzysiek: też tak myśle, tylko jak to rozpisać?
24 sty 19:47
Grześ:
| | x | |
Przez podstawienie zrób za t= |
| |
| | √2 | |
24 sty 19:48
Krzysiek: ma wyjść
| √2 | | x | |
| arcsin ( |
| ) + c  |
| 2 | | √2 | |
24 sty 19:50
Grześ: | | √2 | |
niebardzo.. bez tego |
| |
| | 2 | |
24 sty 19:51
Krzysiek: jak to możliwe?
24 sty 19:52
Krzysiek: ajj, przecież wyłączone 2 też jest pod pierwiastkiem... ok już wiem
24 sty 19:53
24 sty 19:54
Krzysiek: Oj żebyś miał z nim zajęcia...

dzieki wielkie, bede sie odzywał jak czegoś ogarniać nie
będe. Trzymaj się
24 sty 19:55
Grześ: pisz na gadu 5650170
24 sty 19:56
Krzysiek: ok dzieki
24 sty 19:56
Grześ: napisz mi teraz albo później, żebym wiedział kto pisze
24 sty 19:57
Grześ: hmm

24 sty 20:07