f.kwadratowa
:): chciałbym wiedzieć czy te wzory na miejsca zerowe moge spokojnie stosować
x1U{U{1}2}b−√(12b)2
24 sty 21:13
SOADFan: ? popraw zapis
24 sty 21:15
:): nie wiem czy moge go wykorzystać bo latwo nim wyliczyc miejsca zerowe a nie wiem czy mozna go
stosowac
| | 1 | | 1 | |
x1= |
| b−√(12b)2−ac/a x2= |
| b+√(12b)2−ac/a |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 21:22
:): oczywiscie dzielone przez (a) tyczy sie calego wyrazenia a nie tylko(ac)
24 sty 21:29
alfa: jeśli w f.kwadratowej Δ=b
2−4ac jest >0, to możesz stosowac wzory:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| i x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
wygląda na to, że twój zapis jest prawie dobry (prawie, bo brakuje znaków minus na początku obu
m. zerowych)
24 sty 21:35
:): rzeczywiscie zjadlem − czyli jest poprawny ten moj wzor tak?
| | 1 | | 1 | |
x1=− |
| b−√(12b)2−ac/a x2=− |
| b+√(12b)2−ac/a |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 22:22