Proste równania logarytmiczne
DexteR: Zrobiłem przykład:
logx27=3
x3=27
x=3.
Jednak analogicznie nie mogę poradzić sobie z tym:
logx25=−2.
Zacząłem kombinować w tą stronę:
x−2=25
1/x2=25
Powinno wyjść x=8, ale nie mam pojęcia jak do tego doprowadzić.
24 sty 14:42
DexteR: Źle popatrzyłem na odpowiedzi. Powinna być1/5..

I tyle mi wychodziło.
24 sty 14:43
DexteR: W sumie ciągle coś mi nie wychodzi. Mógł by ktoś mnie nakierować?
24 sty 14:45
ICSP: Po pierwsze musisz troszkę treningu pisania


Masz po lewej znaki których zacznij używać
| | 1 | |
logx 25 = −2 ⇔ x−2 = 25 ⇔x−2 = ( |
| )−2 Potęgi są takie same więc porównujemy |
| | 5 | |
podstawy
24 sty 14:48
Eta:
log
x25 = −2
założenia! : x >0 i x ≠1
| | 1 | | 1 | |
to x= |
| lub x= − |
| −−− odrzucamy, bo nie spełnia założenia
|
| | 5 | | 5 | |
24 sty 14:49
DexteR: Już wiem. Po prostu jak jest podniesienie do potęgi −2 to odwraca się ułamek. Podobnie mam z
innym przykładem logx81=−2
x−2=81
w takim razie x musi się równać 1/9
24 sty 14:50
Eta:
ok
24 sty 14:51
DexteR: Dzięki za lepsze wytłumaczenie, spróbuję się nauczyć wykorzystywać te znaki
24 sty 14:52