Granice
Natasza: Rozwiazuje zestaw granic i czasami mam niejasnosci, prosze o pomoc czy moglby mi ktos dac kilka
wskazowek
co tutaj zrobic
24 sty 16:38
Basia:
| 2sinxcosx | | cosx | |
| * |
| = |
| cos2x | | sinx | |
| 2cos2x | | 2*cos20 | | 2*1 | |
| → |
| = |
| = 2 |
| cos2x | | cos0 | | 1 | |
24 sty 16:42
24 sty 16:43
Natasza:
| | π | | cosx−cos(π/4) | |
limx−> |
| |
| |
| | 4 | | sinx−sin(π/4) | |
24 sty 17:02
Natasza: ten trzeci przyklad z arctg juz mam zrobiony

prosze o pomoc w reszcie
24 sty 17:17
Grześ: z pierwszym przykładem pomogę. jedna minutka
24 sty 17:19
Grześ: | 1+cosx | | (1−cosx) | | 1−cos2x | |
| * |
| = |
| = |
| sin2x | | (1−cosx | | sin2x(1−cosx) | |
| | sin2x | | 1 | |
= |
| == |
| |
| | sin2x(1−cosx) | | 1−cosx | |
Teraz napewno zrobisz ten przykład
24 sty 17:20
Natasza: jasne dzieki
24 sty 17:38
Natasza: a jakies pomysly do przykladu 2 i 4
24 sty 17:45
Natasza: kolejny przyklad
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx−>0(1+sinx) |
| = lim(1+ |
| ) |
| *xsinx czy to poprawnie |
| | x | | | | sinx | |
rozpisalam

to co po nawiasie po prawej stronie to cala potega
24 sty 17:51
Natasza: chyba nie wiem jak to rozpisac , moglby ktos pokazac mi na przykladzie
limx−>0(1−3x)1x
24 sty 17:55
Grześ: na samym końcu w wykładniku powinno być:
Poza tym dobre rozpisaanie. Teraz określ sobie do czego dąży:
24 sty 17:56
Natasza: dobra juz znalazlam jaka jest granica specjalna dla funkcji z e

dalej prosze o przyklad 2
i 4....
24 sty 18:03
Natasza: no dzieki grzes

dazy do e
1
24 sty 18:04
Grześ: 4 przykład ze wzorów na róznicę sinusów i cosinusów
Powinnaś je znaleźć w wyszukiwarce
24 sty 18:05
Natasza: oki...

dziekuje

szkoda ze nie mam takiej zdolnosci i tego wszystkiego nie widze

ale
trening czyni mistrza
24 sty 18:08
Grześ:
24 sty 18:11