logarytmy
peggy: y=log3(−x2+4x+5)
i muszę podać zbiór wartości funkcji..
wychodzi mi że x∊(−5, 1) z tego że równanie w nawiasie musi być większe od 0
y>0?
24 sty 12:37
peggy: ups minusa zgubiłam ma być −4x
24 sty 12:45
M4ciek: Wydaje mi sie tak ogolnie mowiac ,ze Zwf dla funkcji logarytmicznej to R
24 sty 12:46
Trivial:
f(x) = −x
2 + 4x + 5;
D
f; −x
2 + 4x + 5 > 0
Δ = 16 + 20 = 36;
√Δ = 6
x
2 = −1
x ∊ (−1, 5)
D
f = (−1, 5)
f(p) = −4 + 8 + 5 = 9 = f
max.
y
max = log
3(f
max) = log
39 = 2.
f
min → 0 ⇒ y
min = log
3(f
min) → −
∞.
ZW
y = (−
∞, 2].
24 sty 12:47
peggy: ok czyli analogicznie tylko że z minusem dzięki
24 sty 12:48
Basia:
to co określiłaś to dziedzina, a i to niepoprawnie
D=(−1,5)
x→ −1
+ ⇒ −x
2+4x+5 → 0
+ ⇒ log
3(−x
2+4x+5) → −
∞
x→ 5
− ⇒ −x
2+4x+5 → 0
+ ⇒ log
3(−x
2+4x+5) → −
∞
czyli ZW = (−
∞,a) lub ZW=(−
∞,a>
aby znaleźć to a musisz wyznaczyć odciętą wierzchołka paraboli y=−x
2+4x+5
| | −b | | −4 | |
p= |
| = |
| =2∊(−1,5) |
| | 2a | | −2 | |
stąd
dla x=2 funkcja y=−x
2+4x+5 przyjmuje wartość największą ( w przedziale (−1,5))
stąd
największa wartość Twojej funkcji to
f(2) = log
3(−9+8+5) = log
34
ZW = (−
∞, log
34>
| | 1 | | −2x+4 | |
y' = |
| *(−2x+4) = |
| |
| | (−x2+4x+5)*ln3 | | (−x2+4x+5)*ln3 | |
24 sty 12:51
Basia:
oczywiście mam tam błąd nie 32 tylko 22
f(2) = log3(−4+8+5) = log39=2
ZW = (−∞,2>
24 sty 12:55
Trivial:
Basiu, to i tak nie ma teraz większego znaczenia, bo
peggy źle przepisała przykład.
24 sty 12:56
Basia:
no to na podstawie tego co napisaliśmy powinna sobie już sama policzyć, co trzeba
24 sty 12:58
peggy: f(x)=−x
2−4x+5
D
f:−x
2−4x+5>0
Δ=16+20=36
x∊(−5,1)
f(p)=−4+8+5=9=f
max
y
max=log
3(f{max})=log
39=2
f
min→0→y
min=log
3(f
min)→−
∞
ZW=(−
∞,2>
dobrze?
24 sty 13:05
Basia:
dobrze
24 sty 15:27
naciaaa: przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:23