matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkowanie
marta:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć pokrótce metodę całkowania przez części− na jednym z poniższych przykładów? Byłabym niezmiernie wdzięczna
a) ∫ x sin3x dx b) ∫ x
2
e
−x
dx c) ∫ ln(x−1) dx
24 sty 15:38
Basia:
ad.c lnx = 1*ln(x−1) f(x) = ln(x−1) f'(x) =
1
x−1
g'(x)=1 g(x)=x
x
x−1+1
J =x*lnx−∫
1
x−1
*x dx = x*lnx−∫
dx = x*lnx − ∫
dx =
x−1
x−1
1
1
x*lnx − ∫[1+
dx = x*lnx − ∫1dx −∫
dx =
x−1
x−1
x*lnx − x − ln|x−1|+C ad.b f(x) = x
2
g'(x) = e
−x
ad.a f(x) = x g'(x) = sin3x
24 sty 15:59