matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie z którym mam problem
Student2000:
Prosta l: x=y=pz jest równoległa do płaszczyzny π:x+y+z=14 znaleźć parametr p.
24 sty 20:55
M:
6 kwi 16:11
M:
1 cze 09:36
:
Równoległość zajdzie, gdy wektor kierunkowy prostej [1 ; 1; 1/p] będzie prostopadły do wektora normalnego płaszczyzny [1,1,1]. Wykorzystuję iloczyn skalarny [1 ; 1; 1/p] o [1,1,1] =0 1+1+1/p=0
−1
p=
2
2 cze 10:06