Proszę o pomoc i z góry za wszystko z serca dziękuję
Bodzio <?>: Obwód prostokąta jest równy 80cm. Jeżeli jeden bok zwiększymy o 25%,
a drugi zmniejszymy o 6 cm., to obwód się nie zmieni . Oblicz pole tego
prostokąta.
PROSZĘ O DOKŁADNE WYLICZENIA ...
24 sty 17:05
Eta:
a, b −−− wymiary prostokąta przed zmianami
1,25a , b − 6 −−−−−−− wymiary po zmianach
Ob1: 2a+2b= 80 => a+b= 40
to: Ob2: 2*1,25a + 2(b−6)= 80 => 1,25a+b−6= 40 => 1,25a+b= 46
rozwiąż układ :
{ a+b= 40
{1,25a +b= 46
P= a*b=........
24 sty 17:47