Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48cm2. Ściana boczna jest nachylona do
| 4 | ||
podstawy pod takim kątem α,że tgα= | . Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. | |
| 3 |
| 4 | a | |||
tgα= | = | |||
| 3 | b |
| 1 | ||
a=4 , b= | 3√2=1,5√2 | |
| 2 |
| Pc | ||
Pb= | ||
| Pp |

Nie można lekceważyć jakości rysunku. Rysunek jest nie tylko elementem wspomagającym
zrozumienie i zapisanie rozwiązania zadania, ale ma wpływ na estetykę pracy.
| H | 4 | 4 | a | 2 | |||||||||||
= | ⇒ H = | * | = | a | |||||||||||
| 3 | 3 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 2 | 2 | |||||
48 = | a2 * H ⇒ 48 = | a2 * | a ⇒ 48 = | a3 ⇒ a = ... | ||||
| 3 | 3 | 3 | 9 |
| 1 | ||
Pole powierzchni bocznej PB = 4* | ah = 2ah | |
| 2 |
| 48 | ||
Czyli a=( | ) 13 ? | |
| 29 |
| 2 | 9 | |||
48 = | a3 / * | ⇒ a3 = 216 ⇒ a = 3√216 = 6 | ||
| 9 | 2 |