Poszukiwanie wierzchołków kwadratu
Mirek: Punkt A=(1,−1) jest wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x2 + y2 − 4y − 1 = 0
Znajdź pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
24 sty 08:05
Mirek: Ponawiam
24 sty 12:24
Basia:
1. wyznacz współrzędne środka okręgu S
2. jeżeli znasz działania na wektorach zauważ, że AS→=SC→
z tego wyznaczysz współrzędne C
jeżeli nie napisz równanie pr.AS
jej punkt wspólny z okręgiem to C
3. napisz równanie prostej BD (jest prostopadła do AS→ (lub pr.AS i przechodzi przez S)
4. punkty wspólne okregu i prostej BD to B i D
albo
3. wyznacz oba wektory zaczepione w punkcie S, prostopadłe do AS→ i mające tę samą długość
to będą SB→ i SD→
24 sty 12:33
Mirek: Mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu ostatniego punktu
24 sty 13:23
Stanley: Baśka Baśka Baśka... kwadrat opisany a nie wpisany
27 lut 22:44
Basia:

masz rację
AS
→ = SC
→
z tego masz C
AB
→+BC
→ = AC
→
| | |AC| | |
AB→⊥BC→ i |AB| = |BC| = |
| |
| | √2 | |
z tego układu wyjdą punkty B i D
27 lut 23:00