Funkcja liniowa.
Patysia: Nie mam pojęcia jak zacząć. Proszę, o podpowiedź

Punkty: A(0;0), B(6;2), C(5;5), D są kolejnymi wierzchołkami prostokąta. Wyznacz współrzędne
wierzchołka D.
24 sty 17:57
Janek: Narysuj to w układzie współrzędnych?
24 sty 18:03
bart: odleglosc |AD|=|BC| jedno rownanie
odleglosc |AB|=|CD| drugie rownanie
24 sty 18:05
24 sty 18:06
R.W.17l: Odpowiedzią nigdy nie jest rysunek, chyba, że tak w zadaniu jest WYRAŹNIE podane, że tylko on
jest odpowiedzią.
Patysi chodzi zapewne o obliczeniową część roboty
24 sty 18:06
bart: a wiec

|AD|=|BC|
√(x−0)2−(y−0)2=
√(5−6)2−(5−2)2
|AB|=|CD|
..sprobuj sama
24 sty 18:08
Patysia: Ale tam chyba ma być plus między nawiasami ?;>
24 sty 18:11
bart: sprawdzałem Cie

nie no sorry

tak, ma byc −!
24 sty 18:13
Patysia: + ? Bo zaraz zamętu dostane xD
24 sty 18:22
Patysia: Dziwne rzeczy mi powychodziły xD
24 sty 18:27
Eta:

S(x
S, y
S)
| | xA+xC | |
xS= |
| =....... = 212
|
| | 2 | |
| | yA+yC | |
yS= |
| = ......... = 212
|
| | 2 | |
podobnie:
to: x
D= 2x
S − x
B= ......... = −1
y
D= 2y
S−y
B=......... = 3
odp:
D(−1, 3)
i gra
24 sty 18:55
Patysia: Świetnie, dziękuje Eta
24 sty 19:07
Eta:
24 sty 19:09