Logarytmy
DexteR: Kolejne zadanko, w którym walę się na jakimś duperelu.
log
x−181=2
Rozwiązuję to tak:
(x−1)
2 = 81
x
2−2*x*(−1)+1=81
x
2+2x−80=0
a=1, b=2, c=−80
Delta = 4−4*1*(−80)
Delta = 324,
√delta=18
W odpowiedziach x = 10 (u mnie z "−"), drugie zapewne sprzeczne (dziedzinę liczę na końcu,
choć wiem, ze nie powinienem

)
24 sty 15:41
ICSP: (x−1)2 = x2 − 2x + 1
24 sty 15:43
ICSP: wiec równanie kwadratowe wyglada tak:
x2 −2x − 80
24 sty 15:43
Bogdan:
Założenie: x − 1 > 0 i x − 1 ≠ 1 ⇒ x > 1 i x ≠ 2
(x − 1)2 = 81 ⇒ (x − 1)2 − 81 = 0 ⇒ (x − 1 − 9)(x − 1 + 9) = (x − 10)(x + 8)
x = 10 lub x = −8 sprzeczność
Odp.: x = 10
24 sty 15:44
Noah: x∊R+\{2} → DR=R+\{2}
(x−1)2=81
x−1=9 v x−1=−9
[(x=10 v x=−8) ⋀ x∊DR
x=10
24 sty 15:45
Bogdan:
(x − 1 − 9)(x − 1 + 9) = 0 ⇒ (x − 10)(x + 8) = 0
24 sty 15:45
DexteR: OMG walnąłem się na wzorze skróconego mnożenia.. 2x sprawdzałem. Jak ja zdam maturę?!

Dzięki
(znowu)
24 sty 15:45
DexteR: Noah takie oznaczenia widzę pierwszy raz w życiu

. Dzięki wszystkim
24 sty 15:45